Блог

Закуси с Антон Вълков. Груповите процеси имат голям скрит потенциал

В слънчевата в прохладна утрин на 26 март в простанството на Лимакон се събраха все хубави хора – един неформален колектив от търсещи, създаващи и развиващи се. Гост ни беше Антон Вълков – предприемач и професионален фасилитатор, който вярва в силата на участието и потенциала на хората сами да намират най-добрите решения за тях.

Как да достигнем до колективната интелигентност на екипите?

След две прекрасни закуски от началото на годината, поставили на дневен ред темата за коучинг уменията за лидери и мениджъри, на тази закуска надградихме всичко, като обърнахме внимание към нещото изключително ключово за успеха на компаниите – екипите.

Денят започна още в 7:30 при нашите приятели от The Space, където част от нашите гости имаха възможността да се докоснат до „Танци за вътрешната сила“. След като се раздвижихме, се подкрепихме с чаша ароматно кафе и вкусни хапки, а Антон Вълков ни въведе плавно в темата на „закуската“!

Синергия има, когато екипът съвместно постига повече, отколкото който и да е от членовете може да постигне поотделно.

Той започна с описание на модела хаос–ред–контрол и пространствата между тях, където се раждат креативността и лидерството. Ключов елемент в имплементирането на полезни практики е връзката между живата система /хората/ и механичната система.

Колективната интелигентност е един възобновяем ресурс, от който може да черпим идеи и вдъхновение, като това е необходимо да се случва непринудено. Именно личностите на ръководни позиции трябва да направят избор, да поддържат състояние на баланс в екипа си, съчетавайки го с лична мотивация към търсене на постоянна комуникация.

Ако индивидуалните качества не са на необходимото ниво, силният резултат става възможен от умното взаимодействие.

Изкоментирахме предизвикателството „хората от една компания да следват фирмената цел и да се припознаят в нея“, където е най-важно движението на индивидуалното към общото добро. Разгледахме и ролята на мениджърите като “домакини” на смислени срещи и групови процеси.

Наред с индивидуалната работа с хората в нашите екипи, въвличането и ангажирането на служителите в групови процеси има голям скрит потенциал. Изследвахме методите и подходите, които помагат за по-добро колективно планиране, взимане на решения и генериране на иновативни идеи за бизнеса.


Благодарим на Антон за участието в мартенската ни закуска. Не пропускайте и срещата ни през април, когато отново ще имаме интересен гост. Кой ще бъде той и кога ще е събитието, ще обявим скоро. За да не пропуснете обаче нищо от нас, следете нашия сайт, както и новостите, които публикуваме в социалните мрежи Facebook, LinkedIn и Instagram. А може и да се абонирате за нашия имейл бюлетин на welcome@limacon.bg