Закуси с Йовко Ламбрев. Дискусия за Революция 4.0 и (не)близкото бъдеще

Закуси с мен - Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев е компютърен инженер и предприемач, който винаги гледа поне една крачка напред в бъдещето. На 19.01.2017 г той гостува на формата „Закуси с мен“, който традиционно организираме в Limacon Event Center. Разговаряхме на различни теми, свързани с живота ни и със следващата фаза на модернизация на традиционната промишленост. Запитахме се:

– Защо напоследък говорим за дигитална трансформация, щом изминаха почти 50 години от началото на цифровизацията в индустрията? Как тя засяга всички хора дори да не са ангажирани пряко с производство?
– Рано ли е да говорим за Икономика на нещата, ако все още сме на прага на големия бум с Интернет на нещата (IoT)?
– Какви промени в образователната система са спешно необходими, за да подготвим днешните деца за динамиката на бъдещето и новите професии, които вероятно ще се менят много често?
– Как технологиите могат да повлияят на социално-икономическите взаимоотношения в обществото и възможно ли е да предотвратим кризите?

Новите технологии неминуемо влияят на ежедневието ни. Очакванията са, че до 2020 г над 50% от трафика в интернет ще се извършва не от нас хората, а от машини или неща. Под „неща“ разбираме всички предмети, които ни заобикалят. Вече има технологии, с които дори пластмасова чаша може да има отношение към останалия свят. Може да ú сложим лепенка, която да съдържа т.нар. NFC (near field communication) микро чип. Същият е наличен в безконтактните карти за плащане, които вече започваме да употребяваме. Като докоснем с телефона си чаша с подобен чип, тя може да ни „каже“ няколко неща. Например: кой е серийният ú номер, кога е произведена и т.н. Свързвайки се с Wi-fi-я на помещението, в което се намирате, ще можете да разберете дори точната ú локация.

Комбинацията от подобни малки събития и данни започва да има все по-голямо значение. Те са средствата, чрез които, волно или неволно, оставяме своите „цифрови отпечатъци“ в дигиталния свят. Изолирани един от друг, те изглеждат безопасни и тривиални, но комбинацията от тях дава много информация за нас. Например за: нашето поведение, настроение, нагласи, хората, които познаваме, и т.н. Понякога този поток от данни е необходим, но има голямо значение кой го контролира.

Необходимостта произтича от това в какъв контекст събираме информацията. За да достигнем до ефективни, виртуални фабрики, които лесно и бързо се нагласят към потребностите на производството, ни трябват много подобни данни.

И тук идва мястото на Революция 4.0. Тя не е свързана само с иновациите и новите технологии. Тя е свързана също със създаването или откритието на нови материали. Свързана е с генетичните и биологични иновации и в други сфери на науката. Комбинацията от физическия и нематериален свят.

Да вземем за пример т.нар. графен. Това е един от новопоявилите се нано-материали. Ако до скоро ни се струваше абсурдно да говорим за материал, който е с дебелина на слой атом, то той вече е реалност. В България дори има завод, който се занимава с производството му.

Интернет на нещата продължава да се разширява. IOTA е третото поколение на Blockchain, а тя иска да се развива чрез Tangle. За разлика от едномерното блокче, което може да нарасне само в една посока, математическата концепция на насочената ациклична графика (DAG) дава възможност на Tangle да расте на много различни места едновременно, точно като едно дърво. Тази технология ще даде възможност на по-малките устройства като смартфони, лаптопи, дронове или други мрежови устройва да обработват транзакции. Вече няма да разчитаме на миньори да проверяват транзакциите, а всеки участник в мрежата ще плаща за транзакции със собствената си компютърна мощ.

Тангълът е измислен с цел транзакцията да е безплатна и да се случва бързо. И тъй като той расте, всички нови транзакции добавят нов капацитет към мрежата. Докато при блокчейн колкото повече играчи има в системата, толкова тя се забавя, при тангъла тя се ускорява. Точно поради тази причина този модел е много полезен за индустриални среди.

Интересно е, че ако искате да се интегрирате с друга съседна фабрика или с умен град, който се управлява по сходен начин, два потенциални тангъла могат да бъдат закачени един за друг. Това позволява осъществяването на лесна офлайн транзакция.

А знаете ли също, че… има български проект, който е базиран на Tangle. Представлява софтуерна система за зарядни станции на електрически автомобили. Ако сте собственик на електрически автомобил и искате да си заредите колата в най-близката зарядна станция, може да си резервирате предварително час. В момента, в който се приближите, станцията ви припознава и директно се отключва, за да заредите. След като приключи, измерва колко ток сте изхабили, а плащането се осъществява чрез IOT-и.

Всички промени, които се случват пред очите ни, ни карат да се замислим. Готови ли сме за индустрия 4.0, ако нямаме общество 5.0?

Професиите на следващите поколения вече много по-често ще бъдат подлагани на модерации. За да успеем в този променлив свят, ключова роля ще оказва умението да учим себе си и децата си КАК да учат. Да сме адаптивни към промените и да създадем желание постоянно да се научават нови неща.

Като съ-основател на Trakia Tech в заключение Йовко сподели, че България има потенциал за развитие на индустрия, която да работи брилянтно. Тя може  да се развива добре, ако разполага с правилната нагласа. Ако продължава да търси новите неща и нови технологии. Имаме общност, която желае да помага на хора с идеи и да подкрепя тяхната работа. Започват да се появяват и хора с възможности, които биха финансирали иновативни начинания. Продължава да липсва обаче нещо, което да събере тези хора заедно. Идеята на Trakia tech е да открие това нещо и да го стимулира на местно ниво, защото… Пловдив има много предпоставки за развитие!

Не пропускайте следващото издание от поредицата ‘Закуси с мен’, а следващия гост ще обявим в началото на Февруари месец.

Предишна новина Следваща новина
ОБРАТНО

Абонирай се

Абонирай се за имейли (без спам) с новостите от света на маркетинга и продажбите, с полезни статии от събития и с дати за следващите ни обучения.