Закуси с Йордан Ламбрев. Дискусия за индустрията и образованието в сегашно и бъдеще време

Закуси с мен - Йордан Ламбрев

С чаша силно кафе и порция домашна баница Limacon Event Center традиционно посрещна своите гости за мартенското издание на „Закуси с мен“. Събитието се проведе на 20.03.2018 г, като темата „Индустрия и образование“ беше водеща и този път. Дискутирахме бъдещето на производствените компании и инженерните професии. Коментирахме автоматизацията на производствените процеси в сегашно и бъдеще време и споделихме добри практики от настоящето.

Ние, в Limacon Event Center, вярваме, че Пловдив и прилежащият му регион са индустриалното сърце на България и всички, не само предприемачите, трябва да работим за неговото развитие. Нашият екип се е посветил на идеята да покаже на младите хора потенциала на професията инженер. Тази професия изисква високоинтелигентен труд и сериозни познания, но чрез нея може да се изгради истинска кариера. Предстои да стартираме и кампания, чрез която да популяризираме именно инженерните специалности.

Йордан Ламбрев, изпълнителен директор на Амер Спортс България, беше наш специален гост в „Закуси с мен“. През годините той е помогнал на фирмите, в които е работил, да станат по-ефективни и добри в производствените си процеси. Повече от 15 години от практиката си фокусира върху осигуряването на обучение на хора и тяхното кариерно развитие.

Амер Спортс България, от своя страна, е създадена през 2008 г и в момента е част от световния концерн на Amer Sports. Наследник е на бившата фабрика „Пампорово Ски“ в гр. Чепеларе. Към момента във фирмата се произвеждат спортни съоръжение за едни от най-големите световни марки: тенис ракети Wilson, ски Atomic и Armada, фитнес оборудване Precor и др. От тази година стартира производството и на нов продукт – карбонови шини за велосипеди. В двата завода на компанията работят между 600 и 700 души.

Темите, които обсъдихме с Йордан Ламбрев по време на закуската, са:

  • Производствените компании в сегашно и бъдеще време
  • Начини за набиране на качествени служители
  • Добри практики за създаване на ценни кадри и тяхното задържане
  • Сезонност при наемането на нови кадри
  • Автоматизация на производствените процеси

И тъй като вярваме, че знанието е ценен ресурс, систематизирахме част от нещата, които гостът ни сподели.

Как се развива една производствена компания днес? Амер Спорт България е лидер в своя бранш. В световния концерн, от който е част, работят около 8000 човека, без да се броят заетите в производството. През 2010 г. Амер Спорт България е била най-големият работодател в своя район. В днешен контекст, въпреки че персоналът постоянно расте, се забелязва недостиг на квалифицирани кадри. Ето защо е взето следното мениджърско решение – инвестират се средства в развитието на хората, за да може да се стимулира и развитието на региона.

Как се набират нови кадри? Все повече производствени компании осъзнават колко е важно да се работи в по-тясна колаборация между индустрията и образованието. Амер Спортс България не е изключение.

Наскоро се е организирала среща между директори на училища в Чепеларе и представители на работодателите в района. Обсъждани са някои от наболелите проблеми, с които се сблъскват и двете страни, за да се намери решение.

Училищното ниво обаче не е единственото, с което Амер Спортс България си колаборира. От 7 години работи в сътрудничество с Техническия колеж в Смолян, който от 2017 г. вече е факултет към Пловдивския университет. Фирмата предлага на своите нови и текущи служители да заплати образованието им там, за да придобият те теоретични знания и диплома за бакалавър. При тези условия работникът е длъжен да работи мин. 3 години във фирмата, като по време на следването си ползва и допълнителен отпуск. Практиката показва, че много от този кадри остават и за по-дълго време на работа. За да се възползва човек от тези условия, трябва да покаже, че притежава качества като инициативност, дисциплина и аналитично мислене.

Компанията предлага също двумесечни или тримесечни стажове на всеки, който проявява интерес към тази възможност. След преминат стаж съществува реалната възможност за подписване на трудов договор.

Кои добри практики помагат да се задържат добрите служители?

Четири са основните насоки, чрез които Амер Спортс България се стреми да задържи своите кадри.

Първо, организират се мероприятия, които да правят живота на служителите по-интересен. Такива са например спортни събития като турнири по волейбол, тенис и футбол, като най-успешен е турнирът по риболов. Фирмата взима участие в инициативи като „Мениджър за един ден“ на  Junior Achievement Bulgaria и „Гордея се с труда на моите родители“ на ООН. Те, освен че събуждат интереса на децата към производствената дейност, се изживяват емоционално и от самите родители.

Второ, организират се обучения. Освен възможността за придобиване на технически знания, компанията работи и в насока подобряване на личностните качества на служителите. Миналата година се е провел курс по лидерски умения, през който тази година ще преминат и служители от по-ниските нива. Това се прави с цел и подобряване на комуникацията между двете страни и взаимно разбирателство. Организират се също курсове по меки умения и др.

Трето, в Амер Спортс България служителите имат достъп до специален софтуер за споделяне на идеи. Всеки може да даде предложение за промяна, като то се коментира. Селектират се най-добрите и реализуемите идеи, като всеки получава обратна връзка. Практиката сочи, че се осъществяват около 10% от предложенията. Служител, чиято идея се хареса, бива поощряван с ваучери и може да се включи в осъществяването на проекта спрямо своите възможности.

Четвърто, прилагане на бонус система. Освен основното трудово възнаграждение, служителите получават бонуси за ефективност и качество. За всяка позиция бонусната система се изчислява в зависимост от задълженията на служителя и индексите за неговата ефективност. При повечето длъжности обаче бонусите са месечни, за да се види своевременно финансовият ефект от свършената работа.

Влияе ли сезонността на производствената дейност? Амер Спортс България е компания със силно изразена сезонност. Най-много работа има през топлите месеци, когато се произвеждат новите серии продукти за зимата. През студените месеци, от друга страна, работата е по-малко и част от служителите излизат в неплатен отпуск, което е win-win стратегия и за двете страни. През зимата тези хора работят като ски учители, оператори на лифтове или упражняват други специализирани длъжности в зимния туризъм. Освен това, като ски учители, дават компетентно мнение и препоръки за ските, които се произвеждат в завода.

Каква част от производството е автоматизирана и предстои да се автоматизира?

Едно съвременно производствено предприятие задължително трябва да мисли в насока автоматизация на процесите. Към момента в Амер Спорт България работи робот, който извършва процеса по пълнене на ските с полиуретан. Има и автоматизирана линия за поставяне на платки върху ските, а съвсем скоро предстои да се автоматизира поставянето на QR код върху тях. Това са все повторяеми процеси, при които човешкият труд може да се замести с механизиран. Все повече такива процеси предстои да се автоматизират, с цел да се освободи допълнителен човешки труд. Така хората се прехвърлят на по-сложните процеси, при които се изискват по-специфични знания.

Благодарим на Йордан  Ламбрев за всичко, което сподели. Разговорът с него беше полезен и ползотворен.

Не пропускайте и следващото издание на „Закуси с мен“, защото обещаваме да бъде интересно. Междувременно може да прочетете какво сме обсъдили и с двама от предишните ни гости: Ивайло Машев и Йовко Ламбрев.

За да не изпуснете нито едно от интересните събития, които организираме в Limacon Event Center, следете редовно нашия сайт и ни последвайте в социалните мрежи: FacebookInstagramLinkedIn.

Предишна новина Следваща новина
ОБРАТНО

Абонирай се

Абонирай се за имейли (без спам) с новостите от света на маркетинга и продажбите, с полезни статии от събития и с дати за следващите ни обучения.