Закуси с Никола Добрев. Приемственост в поколенията – кауза за развитие в бъдещето

Закуси с мен - Никола Добрев

Закуси с Никола ДобревЗа нас беше изключително удоволствие, след участието му във форума „За бизнеса в Пловдив“, организиран заедно с Тракия икономическа зона, наш гост на „Закуси с мен“  да бъде доц. д-р инж. Никола Добревпредседател на Съвета на директорите на КЦМ 2000 АД.

ТЕМАТА НА ТАЗИ ЗАКУСКА-РАЗГОВОР БЕШЕ “ПРИЕМСТВЕНОСТ В ПОКОЛЕНИЯТА”

Никола Добрев притежава дългогодишен опит в научно-изследователската област на цветните метали, административно управление, управление на производството и търговията с цветни метали. Има над 60 публикации по металургия на цветните метали, както и по управление на производството и фирмите. Член е на Международната академия по екология в Санкт Петербург, Русия и на комисията по информация, образование и имидж към Международната цинкова асоциация. Доц. д-р инж.

НИКОЛА ДОБРЕВ Е ЕДИН ОТ СИМВОЛИТЕ НА УСПЕШНИЯ ИНДУСТРИАЛЕН БИЗНЕС В БЪЛГАРИЯ.

Закуси с Никола Добрев

В сутринта на 16 април, с чаша ароматно кафе, затаихме дъх заедно с много интелектуалци от бизнеса в Пловдив и се заслушахме в разказите и съветите на нашия гост. Приемствеността на поколенията е същността на развитието на човечеството. Изключително широка тема, която ние разгледахме по оста на времето – минало, настояще и бъдеще, като нито едно не е по-важно от другото.

Закуси с Никола ДобревНие трябва да работим с изводи от миналото, прилагайки ги в постоянно променящите се условия днес, за да може последвалите резултати да са по-ефективни. Всяка ситуация, в която изпадаме ние или компанията ни трябва да се разглежда като отделна комбинация от фактори, но формалното прилагане на натрупан опит може да ни изиграе лоша шега. Човек трябва да е добре информиран и да притежава визионерство, ползвайки опита от миналото, но пречупвайки го през спектъра на бизнес реалността.

Важно е наличието на хора, които са посветени на идеята за приемствеността и те да следват плана по „предаване“ на каузата за развитие в бъдещето. Възпитаването на мотивиран и вдъхновен екип, който въпреки възникването на кризи и сътресения в живота на фирмата, гарантира следването на дългосрочните цели.

Днешните битки в бизнеса са пряко свързани с дигитализацията, като заплаха за потребността от работна ръка в производствата, съчетана с необходимостта от нови специалисти с други качества. Предизвикателството е разминаването в развитието на Източна Европа спрямо динамичните Азия и Америка, където инвеститорите залагат на сигурно именно заради темпото на имплементация на нови технологии.

ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ КЪМ МОМЕНТА СЪЩЕСТВУВА В ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА, СПОРЕД Г-Н ДОБРЕВ.

Закуси с Никола Добрев

Младите хора пропускат стъпката, в която те трябва да научат как нещата се създават и как работят, а директно започват да търсят реализация в управлението на процеси и хора. Бизнесът успява да се включи в решението, но е ограничен именно от тези „дупки“ в уменията на учениците и липсата на представа за средата, създаваща БВП-то на държавата.

„Усещам, че тенденция в самочувствието на младите кадри изгражда израза „Учи, мàма, за да не работиш!“. Те трябва да разберат обаче, че компютъра няма да посее житото и да претопи металите.“ сподели друг виден пловдивчанин – Любозар Фратев, който също беше сред участниците.

Г-н Добрев ни разказа, че готви и гради своя заместник от 6 години, давайки му свобода да управлява, чрез откритост, диалог и пълно делегиране на отговорности.

Закуси с Никола Добрев

Липсва правилно комуникиране, че инженерните специалности са инвестиция не само за по-добра заплата, а и за възможно развитие на цялата държава и нация. Всеки има място в комуникационната политика, но именно успешните бизнеси трябва да се промотират пред обществото и да ангажират семействата и децата им към мислене, което създава отношение към индустрията.

В ТАЗИ ВРЪЗКА ИЗКОМЕНТИРАХМЕ И ПРИТЕСНИТЕЛНИЯ ФАКТ, ЧЕ БНП СПАДА РЯЗКО, СПРЯМО ПОСТОЯННО НАРАСТВАЩОТО БВП, ДЪЛЖАЩО СЕ НА ЧУЖДИ ПРОИЗВОДСТВА НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ.

Закуси с Никола ДобревСред посетителите на събитието ни беше и млад мъж, който е 3-то поколение инженер в КЦМ, чист пример за приемственост в поколенията. Запален от своя дядо и баща, той е осъзнал какви са възможностите да поемеш завета на професията, като имаш до себе си съветници в личен и професионален план.

Огромно удоволствие е да срещаш такива хора в България, които с дойстойнство са удържали зверските времена на Прехода върху себе си и са успели да развият такъв чутовен бизнес. Да, всеки прави грешки и би върнал времето назад, за да поправи някои неща, но както каза и доайенът на индустрията – единственото, с което разполагаме, е сега. Днес. Не утре, не вчера. И всеки ден е важен. И всеки човек.

Не пропускайте и срещата ни през май, когато отново ще имаме интересен гост. Кой ще бъде той и кога ще е събитието, ще обявим скоро. За да не пропуснете обаче нищо от нас, следете нашия сайт, както и новостите, които публикуваме в социалните мрежи FacebookLinkedIn и Instagram. А може и да се абонирате за нашия имейл бюлетин на welcome@limacon.bg

Предишна новина Следваща новина
ОБРАТНО

Абонирай се

Абонирай се за имейли (без спам) с новостите от света на маркетинга и продажбите, с полезни статии от събития и с дати за следващите ни обучения.