Закуси с Ивайло Машев. Дискусия за допирните точки между индустрията и образованието

Закуси с мен - Ивайло Машев

Сутринта на 13.02.2018 г. Limacon Event Center отново предложи домашна закуска и топло кафе на гостите, които взеха участие в поредното издание на формата „Закуси с мен“. На едно място се събраха хора с различни интереси, но една обща цел – да обсъдят темата „Индустрия и образование“. Около масата седнаха представители на бъдещите студенти, текущите преподаватели, управители и служители в различни компании, както и специалисти маркетолози.

Гост беше Ивайло Машев, мениджър в една от най-проспериращите и иновативни компании в Пловдив – BTL Industries. Разговорът с него се съсредоточи в следните теми:

  • Трудности и предизвикателства при наемането на нови кадри
  • Търсени ключови качества у служителите в индустриалните компании
  • Методи за мотивиране на персонала
  • Пропуски и препъникамъни в образователната система
  • Начини за по-добра колаборация между образованието и бизнеса
  • Индустриалното бъдещето на Пловдив и региона

В последните няколко издания на „Закуси с мен“ преднамерено се набляга на темите за допирните точки между образованието и бизнеса, за професиите на бъдещето и промените в пазара на труда. Дискусии в тази насока трябва да се повдигат и мисията на „Закуси с мен“ е да прави точно това.

Ето защо специален гост на формата беше мениджър от BTL. В компанията се работи с традиции, но се внасят и постоянни иновации. За последните няколко години фирмата е отбелязала значим успех, в следствие на което броят на персонала й нараства три пъти. Този процес на активно наемане на нови служители обаче сблъсква ръководството с някои от съвременните предизвикателства в търсенето на нови кадри.

В БТЛ вярваме, че хората не са ресурс, а капитал… У новите си колеги търсим желание за работа и сериозно отношение. Все по-малко внимание обръщаме на техническите умения, защото те могат да бъдат придобити в последствие. За нас е по-важно отношението и сработването с екипа.“ – сподели Ивайло Машев.

Добра практика за мотивиране на персонала, която вече се прилага в BTL Industries, е провеждане на постоянно вътрешнофирмено обучение на хората. Още през първия си работен ден всеки нов служител преминава полудневен курс, по време на който се запознава със самата компания. Научава кои са БТЛ Индъстрийз, с какво се занимават, какви отдели има фирмата и т.н. За настоящите служители, от друга страна, периодично се провеждат вътрешнофирмени обучения за подобряване на меките умения, за комуникационни умения, управление на време и т.н. Курсовете не са задължителни, но са достъпни за всеки, който има желание да ги посещава. Инженерите и служителите в техническия отдел също преминават обучения, които са свързани с тяхната специализирана дейност. За останалите, които нямат техническо образование или имат такова, но желаят да опреснят знанията си, фирмата организира и безплатен курс по „Основи на машиностроенето“. Той се провежда с партньорство с Техническия университет в Пловдив, като лектори са именно преподаватели от ТУ.

Гимназист или студент… кого да наемем? През последните две години в БТЛ Индъстрийз се организират и летни стажове за ученици от Професионалната гимназия по електротехника и електроника. Забелязва се, че младите хора там са по-ентусиазирани и имат по-голямо желание за развитие. По-лесно се адаптират и към условията на работа в кампанията. От друга страна, студентите с техническо образование имат повече знания, но при тях се вижда деградация в желанието им за работа. Те са по-самоуверени и с тях се работи по-трудно.

В университета ли се случва тази драстична промяна? В първи и втори курс студентите все още са мотивирани, но през трети и най-вече в четвърти курс желанието им да учат някак си се „пречупва“. Разбира се, винаги има изключения, но такива са наблюденията на мениджърите и на служителите в отдел „Човешки ресурси“. Може би причината е в учебните програми, които за да се променят, преминават труден процес. Може би проблем е материалната база в университетите. А може би разковничето се крие и в отношението на някои преподаватели.
За да се промени ситуацията, е нужна много работа и упоритост. По време на Закуската обаче се прокраднаха няколко добри идеи в тази насока.

Идея №1: Хора от бизнеса да водят реални лекции в университетите. Така ще се подобри колаборацията между образователната система и работодателите. Студентите ще имат възможност да научат от първо лице с какво натрупаните знания ще са им полезни и как могат да се реализират в бъдеще. Ще участват в уъркшопи и различния упражнения, които да ги „заразят“ и те самите да инициират промяната отвътре-навън. Това е проект, върху който се работи в момента в младежката организация JCI. Те искат да напишат Ръководство, в което да са описани конкретните стъпки, през които да преминат хората от бизнеса, за да стигнат до лекционните зали. Това Ръководство ще се промотира сред работодателите, за да ги подтикне да участват и да ги улесни максимално. Така че, ако сте запознати с нормативната уредба или знаете как идеята би могла да се реализира, може да пишете и на нас на email: welcome@limacon.bg. Всяка допълнителна информация ще е от полза.

Идея №2: Да се организира среща между малкия и големия бизнес, за да обменят опит и идеи. Тя може да се проведе в малко по-различен и интересен формат, но да се засегнат отново теми като: добри практики при наемане и подбор на служители, мотивация на персонала, начини за колаборация между образователните институции и бизнеса.

Каква е перспективата за Пловдив и индустриалните компании там? Фактите сочат, че Пловдив и прилежащият му регион се развиват. До преди няколко години аутсорсинг компаниите бяха централизирани в София, докато сега това е различно. В Пловдив има няколко такива големи компании, но проблемът при тях, е, че нямат много добавена стойност. Във всеки един момент могат да затворят врати и да се преместят на друго, по-финансово изгодно място. Производствените компании в региона действат на идентичен принцип. Те изнасят ръчния труд, но в дългосрочен план това едва ли ще спомогне икономиката ни.

За да се промени ситуацията, на пазара на труда трябва да се предлагат по-високотехнологични умения. Това обаче няма как да се случи без помощта на образователните институции. Те трябва да дават повече възможности на младите хора, да ги надъхват да трупат знания и да им предоставят подходяща среда за учене и развитие. Ключов момент е също инженерните професии да променят имиджа си сред обществото, защото те са професии с бъдеще. Все по-осезаемо се забелязва тенденцията служителите да избират компанията, за която да работят, а не обратното. Ролите се обръщат. Така че един наистина знаещ и можещ инженер ще има възможност да избира своя работодател и да поставя своите изисквания пред него. Такъв кадър ще бъде ценен за всяка индустриална компания и пред него ще се отворят много врати в професионален план.

Подобряването на ефективността на служителите е ключов момент за дългосрочния успех на всяка компания. Демографските данни сочат, че на пазара на труда в следващите години ще има по-малко хора. Това значи, че сред работодателите ще има „глад“ на кадри – без значение квалифицирани или не. Това е още една причина да се мисли и в насока инвестиции в автоматизация,  което обаче е тема за друг разговор…

Ние, от Limacon Event Center, благодарим на Ивайло Машев за гостуването и за интересния диалог. Вярваме, че се получи ползотворна дискусия, от която всеки почерпи нещо важно за себе си.

Очаквайте следващия епизод на „Закуси с мен“ в средата на м. март. За да разберете на коя дата ще се проведе и кой ще гостува, следете нашия сайт и новостите в социалните мрежи: FacebookInstagramLinkedInTwitter.

Предишна новина Следваща новина
ОБРАТНО

Абонирай се

Абонирай се за имейли (без спам) с новостите от света на маркетинга и продажбите, с полезни статии от събития и с дати за следващите ни обучения.