Закуси с Божидар Бакалов: Пловдив има повече общо с Бруклин, отколкото с Монтана

Статия - Закуси с Божидар Бакалов

Екипът на Limacon Event Center вече повече от три години ни среща с представители на всеки аспект от бизнеса във формата „Закуси с мен“. Това са личности, които ни вдъхновят с професионализма и отношението си към хората, света и работата. 

В началото на 2020 г. се фокусирахме върху темата за кариерното развитие и пътя, който са изминали мениджърите, за да заемат днес тези отговорни позиции. Открихме сутрешните ни срещи с гостуването на Борис Сарабеев от Modis, който даде няколко ценни урока за професионално развитие, почерпени от неговия личен кариерен път. 

Втората ни среща беше с Божидар Бакалов от Прайм Холдинг, който в откровен разговор ни сподели какви са били стъпките, които са го отвели до това днес да е мажоритарен собственик на третата най-голяма българска (като собственост) IT компания в България. 

От Пловдив през Австрия към САЩ 

Житейският и професионален път на Божидар Бакалов е една голяма плетеница от упоритост, труд, стремеж за развитие и прозорливост. 

„Повечето неща в този живот не са линейни и се изисква малко талант, за да се разкажат правилно.“, сподели той с гостите в Limacon Event Center и започна своя разказ от годините след завършването на Английската гимназия в Пловдив през 1989-а година. Приемат го студент в бившия Висш икономически институт „Карл Маркс“ (сега УНСС) и малко по-късно настъпват събитията от 10 ноември 1989-а година. Хората получават паспортите си и масово се отправят към Куба, откъдето по-лесно стигат до крайната си дестинация – Канада. Той обаче разбира за програма, която дава възможност на студентите, приети в университет в България, да отидат да учат в Австрия. 

Благодарение на спестените пари от работата на родителите му в Либия, той заминава за Австрия без да знае къде ще попадне. Прекарва там 7 месеца, в които успява да научи немски и го приемат във Виенския университет за бизнес икономика. Но неговият поглед е отправен към Съединените Американски щати – дългогодишна мечта, захранвана от ситната цедка на филмите, достигащи до българската публика. Във Виена търси всякакви възможности да замине за Щатите и така се запознава с професори от университета в Делауеър, намиращи се в Австрия по специална програма. Благодарение на тази връзка, заминава за Щатите, където се оказва, че има стипендия само за първата година.  

Без стипендия в САЩ и с три университета зад гърба си

В този критичен за него момент Университетът в Делауеър печели първата USAID (United States Agency for International Development) – програма за развитие в България в размер на 2 млн. долара за икономическо образование, бизнес обучение и английски език. Той се свързва с ръководителите и в крайна сметка започва работа в Отдела за международни програми и специални проекти на Университета на Делауеър в САЩ, което му помага да покрива семестриалните си такси. Така през 1993-а година завършва бакалавърска степен по икономика в същия университет.  

Междувременно различни здравословни проблеми с членове на семейството му го принуждават да търси финансова медицинска помощ, за да могат да бъдат лекувани в САЩ. Успява да издейства такава и посреща роднините си. 

„Нашите пристигат с 5000 долара в джоба – това е всичко. Ти си на 20-21 години, пристига брат ти със счупения крак, майка ти и баща ти, които не говорят езика. И ти си глава на семейството и учиш. Трябва да учиш бързо и работиш на две места, за да плащаш семестрите.“

Родителите му получават разрешение да работят в САЩ, защото лечението на брат му продължава повече от 6 месеца и така малко по малко семейството се установява. 

Всичко започва с покупката на един „Правец“

Родителите на Божидар имат напредничавото виждане и парите, за да купят компютър „Правец“ на брат му Веселин в далечната 1987-а година. Това помага на Веселин малко по-късно, когато Божидар приютява в дома им в САЩ програмиста Емил, дошъл в университета да търси подслон при българи за няколко дни, да се научи много бързо на обектно програмиране. Това предопределя пътя на развитие на двамата братя Бакалови. 

Междувременно Божидар е приет в Джорджтаунския университет във Вашингтон, където през 1998-а година завършва магистратура по бизнес администрация. Постъпва на работа в Проктър и Гембъл – най-голямата компания за консумативи в света, като започва в маркетинг отдела. За година и половина минава през няколко позиции, достигайки до бранд мениджър на Olay – най-големият бранд за козметика в САЩ. Но през 2001-а година напуска Проктър и Гембъл, за да започне да работи с брат си в SevOne. Това е компания за софтуер, чрез който се наблюдава производителността на компютърни мрежи. За съжаление точно тогава се случва атентатът от 11 септември. И разработеният от Божидар бизнес план така и не се реализира. 

През 2005-а година обаче брат му стартира, но Божидар е поел в една съвсем друга посока – на любовта и семейството, които го отвеждат в Русия. 

И въпреки леко отложения старт през 2010-а година започва да работи за SevOne в Отдел продажби (Inside Seals). Поема дистрибуторската мрежа, след което му дават и територия. 

За късмета да намериш правилните хора

2012-а година 60% от SevOne са закупени от Ben Capital, които решават да правят SevOne за малкия и среден бизнес. Което по дефиниция е неправилно, защото този софтуер е направен да е speed and scale (скорост на мащаб). Това изправя SevOne пред сериозни финансови проблеми. Тогава Веселин Бакалов търси брат си Божидар за помощ. Той създава малката компания „Програмиста“ през юни 2013-а година, с един екип в Пловдив и един в София. SevOne ги наема и ги включва по проект на подизпълнител на Ериксън в Полша. 

Благодарение на професионализма на хората, с които се обгражда Божидар, SevOne се измъква от глоба в размер на 1 млн. евро по този проект. Това печели огромен кредит на доверие към българите от „Програмиста“ и компанията започва да се разраства с главоломни темпове за много кратко време. Но основен фактор за успеха на компанията си остават кадрите. А за правилното им подбиране е необходим добър HR.

„Ако нямате такъв човек, който да разбира хората отвътре. Да знае технологията по-добре от тях, за да го уважават. Да може да ги развива нон-стоп, да ги насочва и да може да ги евалюира правилно, следователно нямате точна диференциация. Нямате култура. Без култура – нямате компания“.

Смислената точна диференциация е причината да създадат успешен холдинг. Ключът се крие във факта, че Божидар и съмишлениците му създават култура още от самото начало.

„Културата беше тази – ако искаш да работиш с много добри хора, остани при нас. Това, което правиш, е занаят. Ние имаме гилдия, ние сме гилдията. И ако минеш при нас, значи наистина си най-добрият“.

За да поддържа този висок стандарт и да намира правилните хора за изискванията на своите клиенти, Божидар и неговите партньори създават единствената по рода си в България, университетска програма по приложно програмиране във Великотърновския университет. А защо не се реализира тази програма в Пловдив? По различни политически причини. 

„Пловдив е много хубав град. Аз съм в България с удоволствие, като мога да бъда навсякъде по света. Не съм вързан тук по никакъв начин, дори с този бизнес. Нивото на данъци е страшно ниско, цената на живот е много евтина за това, което получаваме насреща. Пловдив е много добре. Жена ми е от Монтанско. Пловдив има повече общо с Бруклин, отколкото с Монтана. Така го оценявам аз.“ – допълни Бакалов.

Автентичност, добронамереност, компетентност

Различни икономически ситуации обаче поставят компанията на Божидар в изключително тежко положение през 2016-а година. Тогава за огромен процент от най-добрите му програмисти няма достатъчно проекти от основните им клиенти. А начинът да се справи с това е на цената на ипотеки и вяра именно в тази фирмена култура, която е изградил с партньорите си. Защото най-лесното би било да върне компанията в нейната стартова позиция, само и само тя да бъде на печалба.

„Фирмата, която имаме в момента, не е фирмата, която беше през 2013-а“.

А културата се крие в три прости думи:

  • Автентичност – да бъдеш себе си във всяка една ситуация. 

  • Добронамереност – във всяко нещо, което правиш. Всеки човек е добър докато не докаже умишлено лошо поведение. 

  • Компетентност – да можеш да работиш в екип, да комуникираш правилно

„Избирам да гледам на хората като на добри хора и на предизвикателствата като на нещо интересно… и така оживях“.

Така завърши своята изключително искрената си история Божидар Бакалов.

По традиция в края на събитието всички присъстващи имаха възможност да се насладят на домашните вкусотии в Limacon и да продължат разговора за хилядите нишки от избори и решения, довели до днешния ден.

Не пропускайте и следващото издание на „Закуси с мен“, защото ще ни гостува още една вдъхновяваща личност. Следете последните новини от нас в уебсайта ни или от профилите ни във FacebookLinkedIn и Instagram.

Предишна новина Следваща новина
ОБРАТНО

Абонирай се

Абонирай се за имейли (без спам) с новостите от света на маркетинга и продажбите, с полезни статии от събития и с дати за следващите ни обучения.