Закуси с Борис Сарабеев: 5 ценни урока за успешна кариера

Статия - Закуси с Борис Сарабеев

Форматът „Закуси с мен“ развива бизнес общността в Пловдив вече 3 години. Различните теми, представени на всяка отделна закуска, дадоха възможност на нашите сутрешни гости да се докоснат до редица изявени и вдъхновяващи специалисти в областите на мениджмънта, икономиката, човешките ресурси и бизнес развитието.

В началото на 2020 година ще се фокусираме върху друга популярна тема – кариерното развитие. Вярваме, че в рамките на една компания всеки професионалист преминава през множество динамики, които му помагат да постигне своите цели. Ето защо, за първи наш гост през новата година поканихме Борис Сарабеев от Modis – компания, която е световен лидер в областта на IT аутсорсинг услугите и е част от Adecco Group.

Изключителен е фактът, че за 12 години Борис израства от служител в най-ниските етажи на организацията до вдъхновяваща сила и мениджър на изцяло новата локация на Modis в Пловдив. Ето защо неговият кариерен път е пълен с ценни уроци за професионалното развитие на всеки специалист – независимо от компанията, в която работи.

Урок №1: Общувай с нови хора

Борис започва своето развитие в Adecco Group през 2008 година. Докато все още следва в Технически университет София, в обикновен разговор с напълно непознат до момента човек, той получава предложение да се яви на интервю за работа.

Именно новите контакти и стремежа към разрастването на своя социален капитал, помагат на Борис да прекрачи прага на Adecco и да започне своето развитие в организацията.

„С ръка на сърцето мога да кажа, че извадих късмет, защото попаднах в компанията в момент, когато нейното голямо разрастване тепърва предстоеше. Това е огромен плюс, защото това създава условия за развитие – ако имаш качествата (колкото и малко да са те) и желанието да го направиш, можеш да постигнеш много. От 50 човека при моето постъпване, в Adecco днес работят около 1500 души.“

Урок №2: Не се плаши от новото и винаги планирай

През последните няколко години Борис е сменил няколко позиции, като е участвал активно в дейностите по управлението на проекти, изграждането на процеси и ръководенето на екипи. Той казва, че всяка нова роля е била предизвикателна, но и много интересна, защото му е помогнала да разбере кои са неговите силни страни.

Смята, че е напълно нормално всяко ново начало да е трудно, защото се предизвикваш и се изправяш пред нещо, което е напълно ново за теб.

„Винаги, когато взимам нова позиция и се изкачвам едно стъпало нагоре се старая да си направя план, като си отговоря на въпросите:
-    Какво ще дам организацията, за да ѝ помогна?
-    Какво ще взема?
-    Каква ще е следващата стъпка след това? Искам ли да се придвижа вертикално нагоре или ще заема нова позиция хоризонтално в организационната структура?Именно тази динамика и тези възможности ме задържат в Modis.“

Урок №3: Търси общите неща между теб и хората, с които работиш. И недей да се главозамайваш!

„Когато работиш с хора, винаги има поне един човек, с когото ставаш по-близък. Постепенно изграждате общо виждане за нещата и нови допирни точки помежду си, което прави работата ви много по-лесна. Когато попаднеш в сплотен екип, работата се върши много по-леко – общите цели стават лесно постижими, а предизвикателствата се преодоляват по-бързо.“

Борис отбелязва, че егото може да окаже негативно влияние върху екипната работа, тъй като често се случва човек да възприеме колективния успех само като свой личен. Но истината е, че почти винаги (в работата и извън нея) ние дължим успехите си и на други хора. Затова Борис смята, че винаги свежото съзнание и способността му да оценя приноса на хората около себе си, са му помогнали значително да се радва на успехите, които има днес. 

Урок №4: Подхождай разумно

„Всеки иска да постига повече. Но във всяко начинание стигаш до онзи момент, в който е по-добре да спреш и да си дадеш глътка въздух. Защото ако се опиташ да надскочиш себе си прекалено много, ще прегориш. И когато си поставяш летва, го прави самостоятелно, с разумни очаквания към себе си.“

Урок №5: Избери организация, която ще те развива и ще те насърчава да изразяваш мнението си

За Борис една от причините хората в Modis да са толкова щастливи е, че компанията стриктно спазва своята политика да поддържа комфортна работна среда и да развива своите вътрешни кадри. 

„В момента 2/3 от служителите ни са започнали от най-ниското професионално стъпало в компанията. А по-голямата част от управленския ни екип се състои именно от хора, които са запознати отблизо с ежедневната работа в Modis, но постепенно са надграждали своите умения и компанията е признала тяхното развитие. За всяка организация е много по-ефективно да дава добавена стойност на хората, които знаят как да вършат своята работа, защото това е дългосрочна инвестиция, която се възвръща многократно.“

Според него друг фактор, който прави хората пълноценни и им помага в кариерното развитие е свободата – да изразяваш мнението си, да разполагаш с времето си, да се развиваш.

„Когато имаш идеи и притежаваш свободата да ги изкажеш, ти си удовлетворен и се превръщаш в успешен човек. Никой не ни беше казал „Направи офис в Пловдив!“. Тази идея беше наша, ние я развихме, представихме я по професионален начин и нещата се случиха.“

И отново: общувай

Както винаги, дискусията плавно се премести към кътчето с нашата домашно приготвена закуска, а гостите ни разговаряха с Борис на много различни теми, сред които:

  • Кои са предимствата на Пловдив като аутсорсинг дестинация?
  • Как се гради успешен и мотивиран екип в голяма организационна структура?
  • Как Modis дава добавена стойност на своите служители, за да бъдат те успешни и продуктивни?
  • Какви са инициативите за развитие на служителите и част ли са те от Learning & Development политиката на Modis?
  • Какви са позитивните резултати от гъвкавото работно време?
  • Какви са плановете за развитие на офиса в Пловдив?

Истинско удоволствие е да се срещаме с хора като Борис, който е пример за успеха на новото поколение професионалисти в България. Не пропускайте и следващото ни издание, като научавате последните новини от нас в уебсайта ни или от профилите ни във FacebookInstagram и LinkedIn.

Предишна новина Следваща новина
ОБРАТНО

Абонирай се

Абонирай се за имейли (без спам) с новостите от света на маркетинга и продажбите, с полезни статии от събития и с дати за следващите ни обучения.