Закуси с Алесандро Салерно: добрите екипи създават добро общество

„Закуси с мен“ е традиционният формат на Limacon Event Center, който цели да даде възможност на водещи професионалисти от Пловдив да разкажат своята история. С разрастването на индустриалния сектор и редицата чужди инвеститори в града под тепетата, решихме да открием онези чужденци в Пловдив, които всеки ден допринасят за развитието на средата ни. Ето защо последните няколко срещи минават под наслова „Expats in the house“, а на 28.11.2019 наш гост беше Алесандро Салерно от AББ България.

„ГОЛЕМИТЕ КОМПАНИИ РАЗБИРАТ СЛУЖИТЕЛИТЕ СИ“

Закуси с Алесандро СалерноРодом от Италия, професионалният път на Алесандро започва в АББ още през 2009 година. В рамките на 10 години от инженер „Поддръжка“ в завода в Рим той се превръща в мениджър „Производство“ на завода за електрическо оборудване на AББ, клон Раковски. По думите му, той дължи успеха си не само на упоритост, труд и редица качества, но и на доза късмет. В момент, когато е бил несигурен за своето професионално развитие, неговият мениджър му предоставя възможност да разгърне своя потенциал и да се превърне в това, което е сега.

„Едно от предимствата на работата в компания като АББ е, че големите компании разбират служителите си. Стигнах до момент, в който ми стана скучно и загубих мотивация. Тогава моят мениджър веднага се намеси, осъзнавайки, че се нуждая от непрекъснати предизвикателства, които подхранват интереса ми. И ми помогна да го разбера, като ми показа онези мои мотиватори, които съм пропуснал да забележа.“

Този урок се отразява и в характера на екипа, който Але (както го наричат колеги и приятели) изгражда и развива. „Горд съм, че никой в моя екип не е напуснал до момента. Още по-щастлив съм, че моите колеги ми споделят как успяват да пренесат изключително интересни неща в живота си извън офиса. Например, един от тях е пренаредил кухнята си според 5S принципите. Удивително е!

Убеден съм, че човек пренася положителните умения във всички сфери на живота си само когато е напълно удовлетворен от своята дейност. А това означава, че добрият екип и добрите компании създават и добро общество.“

КАК СЕ ИЗГРАЖДА ДОБЪР ЕКИП, КОЙТО ДОПРИНАСЯ ЗА ПО-ДОБРО ОБЩЕСТВО?

ИЗБИРАШ ПРАВИЛНИЯ МОТИВАТОР

„Не става въпрос само за пари. Дори не смятам, че паричните стимули работят. Поне не при всеки. Когато говорим за моментно поощрение, паричният израз е неефективен. Той задушава способността на човек да си постави дългосрочни професионални цели. Защото когато говорим за кариера, тя идва и с по-голямата финансова компенсация.“

Алесандро споделя, че няма златна формула за мотивация на служителите. Всеки човек, на всяка различна позиция може да бъде стимулиран, но по подходящите за него начини. За някои това са парите (макар и с прекалено краткотраен ефект), докато други предпочитат конкуренцията, екипната работа или колективния бонус. Организацията, която познава хората си, знае как да мотивира достатъчно добре всеки от тях. Тя помага на всеки служител да разбере кои са стимулите, които действат най-добре при него, а това предполага и по-силна себеосъзнатост от негова страна.

ОБУЧЕНИЯТА СА ПОСТОЯННИ

Процесите в една компания се менят, а според Алесандро всеки екип трябва да е винаги подготвен за каквато и да е промяна. Той смята, че това може да се осъществи единствено чрез постоянни обучения и тренинг. Защото голямата компания, която познава своите служители, проактивно анализира и определя знанията и уменията, които трябва да бъдат усвоени или винаги поддържани във форма. По този начин се изгражда положително отношение към ученето през целия живот и стремежа към многократно трупане на нови личностни и професионални качества у всеки човек.

Закуси с Алесандро Салерно, Limacon Event Center

КОНКУРЕНЦИЯ + ЕКИПНОСТ

„Виждам, че българите обичат конкуренцията, защото осъзнават, че това е начинът да се развиваш. Конкуренцията им дава възможност да покажат, че са добри и че се учат. А това е много ценно, защото не всеки народ го носи в себе си. Но този стремеж трябва да бъде овладяван, тъй като може да доведе и до негативни последици. Ако в устрема си да се докажеш като най-добрия, рискуваш да обидиш, да сломиш или да накърниш някого, това не те прави добър човек, а още по-малко екипен играч.

Макар често да смятаме, че екипността и конкуренцията се изключват, те всъщност са свързани. Няма добра конкуренция и добро професионално развитие без работа в екип – и обратно.“

ДОБРАТА КОМУНИКАЦИЯ Е ЖИЗНЕНОВАЖНА

Алесандро споделя, че комуникацията е ключова за разрешаването на конфликти и изграждането на добри екипи.

„Проблемът трябва да бъде уловен навреме. Дори и да се стигне до емоция, тя най-вероятно е само върхът на айсберга. Моята роля като мениджър е да възстановя моста между двете страни и да ги накарам да общуват, за да изяснят своите различия.“

Според него подобен тип управление на конфликти стимулира служителите да започнат да разрешават проблемни ситуации и извън работното място, базирани на ясна комуникация и точна информация. Защото добрата компания, която познава хората, им помага да изградят умения, които подобряват качеството и на личния им живот.

СВОБОДА, КОЯТО НАСЪРЧАВА ОТГОВОРНОСТ

Всеки от екипа на Алесандро има право да прекара 1 ден извън офиса, за да си мисли за голямата картина, за проектите (които иска да осъществи) и за всичко, което го прави щастлив. Но преди това служителят е длъжен да е свършил своята работа така, че негов колега да я довърши максимално бързо, като запази производителността и добрите резултати на екипа.

Според Алесандро това насърчава прозрачността в отделните дейности на служителите и ги обвързва в създаването на екип, в който заместването на ролите се случва без проблем.

Закуси с Алесандро Салерно, Limacon Event Center

Разговорите с Алесандро неусетно се изместиха към кътчето със специално приготвени закуска, чай и кафе. Посетителите на събитието успяха да откраднат няколко минути с Але и да го разпитат за впечатленията му не само от Пловдив и България, но и от местния бизнес. Благодарни сме на Алесандро, че посвети своята сутрин на Limacon Event Center и с интерес отдели време на всеки един наш гост.

Съвсем скоро ще обявим и следващото издание на “Закуси с мен”, а дотогава можете да научавате последните новини от нас в уебсайта ни или от профилите ни във FacebookInstagram и LinkedIn. Също така може да ви е интересна и статията от предната Закуска с Томи Хансен от VIKING Life-Saving Equipment 

Предишна новина Следваща новина
ОБРАТНО

Абонирай се

Абонирай се за имейли (без спам) с новостите от света на маркетинга и продажбите, с полезни статии от събития и с дати за следващите ни обучения.