За системите и хората в индустрия 5.0: Kаква е разликата между “знам” и “разбирам”

Системите и хората в Индустрия 5.0

СИСТЕМИТЕ И ХОРАТА В ИНДУСТРИЯ 5.0

Представете си, че вървите по Графа в един прекрасен слънчев майски ден. Наслаждавате се на топлия въздух и пролетното небе. Внезапно обаче на тротоара пред вас се оказва, че има дупка, дълбока 2 метра, която са забравили да обезопасят. Вие се спъвате, за щастие не падате вътре, но си изпускате телефона в нея и той се чупи.

Не, това не е статия за ремонта на Графа. Това е статия за съвременните организационни проблеми и че когато си “счупим телефона”, това е добра новина, защото си имаме работа с така наречения “технически проблем”. За съжаление обаче в бъдеще няма да бъдем такива късметлии често.

В последните десетилетия става очевидно за всички, че проблемите, пред които се изправят организациите, стават все по-комплексни, динамични и многоизмерни и попадат в категорията “адаптиращи се проблеми”. Сред тях са промяната във всички сфери на бизнеса, свързана с автоматизация и дигитализация на работни процеси, постоянната икономическа несигурност, ангажираността на служителите и редица подобни. Тези проблеми ни засягат пряко, но нямат лесен и бърз отговор, а за да е още по-вълнуващо – вътрешната им динамика постоянно се променя и усложнява.

В този смисъл хубавото на това да си счупим телефона е, че въпреки материалната загуба и съпътстващите неприятни емоции, имаме относително ясно решение пред себе си. Решението зависи от прилагането на експертизата на конкретен специалист и поредица от ясни стъпки. Параметрите на този проблем се определят лесно и можем да открием решението, ако използваме фактите и приложим логика.

При адаптиращите се проблеми като управлението на промяна нямаме тази яснота и е трудно да дефинираме какво е най-доброто решение. Това е така или защото нямаме достатъчно информация за всички елементи на проблема, или е прекалено сложно и заинтересованите страни са твърде много на брой. Всъщност управлението на промяната е толкова сложно, че изисква постоянно да усвояваме нови умения, да “свързваме точките” по нов начин и да свикнем с постоянната несигурност и динамика.

Често тази сложност ни плаши и предпочитаме изобщо да се откажем от търсене на решение, за да останем в зоната на “сигурността”. Кавичките са съвсем умишлени. Ако останем с илюзията, че можем да се скрием на сигурно и да си спестим промяната, рискуваме живота си – съвсем буквално. Особено ако сме част от бизнес организация с амбицията да остане на пазара и в условията на следващата Индустрия 5.0. В този случай промяната и нейното ефективно управление със сигурност са във фокуса ни и са предизвикателство, с което се срещаме ежедневно в офиса и което ако не овладеем успешно, може да ни струва съществуването на компанията.

Компаниите на бъдещето, а и на настоящето, които са тук, за да останат, се отличават с една много важна характеристика. Отказват се от бързите и лесни решения за реализация на промяна със спорен ефект в дългосрочен план и се фокусират върху задаването на правилните въпроси и системното мислене, за да реализират успешни трансформации и да постигнат устойчивост.

А КОИ СА ПРАВИЛНИТЕ ВЪПРОСИ?

Правилните въпроси насочват към същността на проблемите, за да можем да намерим и същинските решения. Това е ключовото мениджърско умение в днешния постоянно променящия се свят. Но все пак ние сякаш продължаваме да задаваме погрешните въпроси…

Например вместо първо да попитаме “Какво се променя в организацията?” ние питаме “Какво да променя в моя екип?” Чувате ли разликата? Въпросите определят фокуса ни, затова трябва да внимаваме къде ще насочим вниманието си – върху целостта в дълбочина или върху отделния елемент без визия за цялото?

Ето какво според мен се променя в организациите и в света:
В Индустрия 5.0 хората и машините ще трябва да си взаимодействат възможно най-хармонично, за да запазим конкурентоспособността си и да се адаптираме към новия начин на работа. В същото време хората са все по-объркани и уплашени за бъдещето си и често сменят работата си в търсене на сигурност (онази същата илюзорна сигурност с кавичките). Ние ви предлагаме изход от това – Еднодневно обучение за експерти от производствени компании и мениджъри – www.bit.ly/Industy5point0!

Идва поколението Z, чиито представители са определяни като преобладаващи индивидуалисти с нисък интерес към работата за големи компании. С две думи изразът “Няма хора.” ще придобие нов и още по-ужасяващ смисъл в близките няколко години и организациите ще претърпят големи промени, като същевременно хората ще бъдат все по-трудни за задържане и управление.

Ето още един силен въпрос в тази връзка: Какви избирате да бъдете – дизайнери на тази промяна или нейни жертви?

Тогава въпросът “Какво да променя в екипа си?” се отнася за това какво да направим, за да запазим и мобилизираме хората в екипа, за да реализираме заедно тази неизбежна промяна.

За да си отговорим на този въпрос е важно да усетим разликата между “знам” и “разбирам” – там е ключът към откриването на същинските решения за организационна промяна и системното мислене дава процеса за постигане на това разбиране.

МЕТОМетодът Systems Practice на Omidyar GroupДЪТ SYSTEMS PRACTICE НА OMIDYAR GROUP Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЦЕНЕН ТОЧНО В ТОВА ОТНОШЕНИЕ

Методът следва 6 основни стъпки:

  • Дефиниране на проблем
  • Изследване на силите в системата
  • Създаване на дълбока структура на системата
  • Картографиране на системата
  • Създаване на хипотези и избор на решение
  • Стратегия за прилагане на системния подход в организацията

Да разбираме бизнеса си и управлението на промяната в частност като динамична система от множество елементи, вътрешни микро системи и сили, които постоянно си взаимодействат, ни прави отличаващи се професионалисти във времето на масовата мания за информираност, съпътствана с липсата на разбиране как да използваме тази информация.

Системното мислене изисква от нас определен mindset, а моята страст са именно мисловните нагласи на хората в организацията и как те могат да се ползват като инструмент за развиване на бизнеса и отключване на креативни решения и осъществяване на промяна. За да започнем да мислим системно и да прилагаме Systems Practice, е необходима специфична вътрешна настройка, с която да подходим, за да открием най-добрите решения и да осъществим промяната ефективно.

ВИЖТЕ КОИ СА 4-ТЕ ПРОМЕНИ НА НАГЛАСИТЕ, КОИТО МЕТОДЪТ SYSTEMS PRACTICE ПРЕДЛАГА В ТОВА КРАТКО ВИДЕО: HTTPS://VIMEO.COM/212281432

Да разбираме системите не като “счупени”, а като “здравословни” или “нездравословни”, да виждаме модели, а не просто проблеми. Да се стремим да отключим промяната, а не да я налагаме, и не на последно място – да планираме непременно адаптацията и промяната.

Това са накратко 4-те промени в начина на мислене, които ни правят още по-гъвкави и последователни в управлението на промяна.

Методът дава ясен процес за картографиране на промяната като система от множество елементи и сили, които си взаимодействат постоянно и е особено интересен в частта с онагледяването на вътрешните микро системи в дълбоката структура. Това отнема огромна част от напрежението и неяснотата как да реализираме промяната, защото ни помага да разбираме какво се променя и кои са елементите в системата, чрез които можем да реализираме целите си по-ефективно..

За нас в Human Business Studio един от тези ключови елементи са хората и затова изследваме техните нужди, страхове и мотивация, за да разберем по-добре как да ги мобилизираме да допринасят в реализирането на промяната. Всъщност хората не се страхуват от промяната като такава – ние сме доказано успешни в адаптацията си към нови условия.

Като мениджъри обаче често пропускаме да отчетем какви са истинските загуби, които промяната ще причини на хората, пряко засегнати от нея, а още по-малко се замисляме как тази промяна резонира или не с ценностите на хората. Именно затова често сме в ситуация да убеждаваме колегите, вместо да ги привлечем на своя страна и да ги мобилизираме да ни съдействат.

Как да се научим да виждаме този човешки аспект на промяната и как да управляваме промяната като система, в която човекът е ключовият фактор за успеха – това е темата на предстоящото интересно събитие, което организираме в партньорство със Siemens България и Limacon. Еднодневно обучение за експерти от производствени компании и мениджъри – www.bit.ly/Industy5point0!

Автор: Карина Карагаева, съосновател на Human Business Studio

Събитието за Уменията на бъдещето в Индустрия 5.0 във Facebook

Предишна новина Следваща новина
ОБРАТНО

Абонирай се

Абонирай се за имейли (без спам) с новостите от света на маркетинга и продажбите, с полезни статии от събития и с дати за следващите ни обучения.