Подбор на таланти в дигиталната среда: успешно позициониране в съзнанието на кандидатите за работа с работодателската марка на компаниятa

Статия - подбор на таланти в дигитална среда

Знаете ли, че губите кандидати за работа, преди дори още да сте ги срещнали? Всеки ден технологиите променят света, който си мислим, че добре познаваме. Това включва и начинът, по който управляваме човешките ресурси. Затова трябва да се учим постоянно как да се адаптираме и възползваме от настоящите тенденции в дигиталния свят и как те биха ни помогнали в подбора на персонала в компанията.

Ивайло Иванов, C Team, Limacon Event CenterТочно тези тенденции бяха в основата на еднодневното обучение: Подбор в дигиталната среда. Той се проведе на 4-ти декември в любимата и така уютна зала на Limacon Event Center с лектор Ивайло Иванов от C Team. Ивайло представи новите възможности на технологиите в дигитална среда, защо работодателската марка е важна и подробно разнищи процеса и болежките по привличане и подбор на хора в компаниите.

Залата бе изпълнена с опитни мениджъри и експерти с дългогодишен опит в сферата на човешките ресурси. Обучението премина в теоретическа и практическа част с решаване на казуси.

Както в състоялото се обучение, нека първо обърнем внимание на това какво влияние има работодателската марката (employer branding) върху кандидатите.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА РАБОТОДАТЕЛСКА МАРКА В ОЧИТЕ НА КАНДИДАТИТЕ ЗА РАБОТА?

За да изградите добре позната и силна работодателската марка, трябва внимателно да разгледате многобройните канали, използвани от търсещите работа и да се съсредоточите в развитието на вашите фирмени такива. Това са вашият уебсайт, социалното ви присъствие, препоръки за компанията и други. Точно тук пред вас се изправя казусът как да задоволите нуждите на вашите потенциални служители, преди дори да сте ви срещнали. Трябва да постигнете този връх, в който вече се намирате в полезрението на вашите кандидати и дотолкова добре да сте им повлияли, че вашата компания е поне в първите 2 опции при избор на работно място от него. Сложната задача обаче идва, когато специалистите човешки ресурси трябва умело да управляват асоциацията за бранда, която се появява в съзнанията на таргет кандидате.

Според проучване на LinkedIn, поне 75% от талантите са проучвали фирмите, за които искат да кандидатстват, като това се случва дори преди самото кандидатстване за дадената позиция. Топ 3 от каналите на проучване са корпоративният сайт, професионалните общности (какво ще кажат приятелите ви за дадената компания, какво пишат блогърите, какво мнение изказват професионалисти) и какво се говори в социалните медии.

КАК ТЪРСЕЩИТЕ РАБОТА ВИ НАМИРАТ ОНЛАЙН?

Главно, решението на търсещите работа се случва в дигиталната среда – според проучванията, повечето проверяват средно 18 източника, преди дори да кандидатстват за работа. Типичният кандидат търси онлайн и често в етапа на проучването си, открива желаните обяви за работа в социални мрежи или уебсайтовете на компаниите, където смятат да кандидатстват. По време на тази фаза повечето се обръщат към социални мрежи като Facebook, за да разберат за културата на компанията и участието ѝ в общността. Част от проучването е проверката на профила в LinkedIn и Twitter, за да опознаят повече социалните дейност и награди на компанията и нейните ключови хора. А когато търсят отзиви за компанията, най-често търсят информация от източници като BGRabotodatel.

КАК НАМИРАТЕ ЖЕЛАНИЯ ТАЛАНТ?

Трябва да сте наясно, че не всички желани от компанията кандидати са активно търсещи работа. За да достигнете до всеки един потенциал е важно преди подбора на кандидатите, да отбележите няколко ключови точки.

Подбор в дигиталната среда в Limacon Event Center с лектор Ивайло Иванов от C Team

ОСИГУРЕТЕ ПО-ДОБРО ОНЛАЙН ИЗЖИВЯВАНЕ ОТ ВАШИЯ КОНКУРЕНТ

Когато искате вашият кандидат да ви предпочита пред която и да е от другите конкурентни компании на пазара, трябва да създадете незабравимо и лесно онлайн преживяване. Задължително е да предоставите това изживяване през целия процес на търсене на работа. Нека разгледаме няколко бързи начина, с които можете да направите това:

НАПРАВЕТЕ ВАШИЯ УЕБСАЙТ УДОБЕН ЗА ПОЛЗВАНЕ, НО И ПРИВЛЕКАТЕЛЕН

За много компании потенциалните кандидати за работа са вторите по важност посетители на уебсайта. Вашата работодателска марка ще пострада, ако уебсайтът и порталите ви за набиране на персонал са остарели или не отразяват добре кои сте вие. Разбира се, вашият сайт трябва да бъде настроен и за мобилни устройства. Най-добре е да тествате, за да разберете дали вашите кандидати могат лесно да намерят информацията, която търсят.

Особено трябва да се обърне внимание на това дали функцията ви за търсене на работа е лесна за намиране и възможно най-опростена. Това дали уебсайтът ви е пригоден за мобилни устройства, е важно не само за вашите потенциални кандидати за работа, но и за вашите клиенти. А при определен сегмент кандидатстването през мобилни устройства е единственият и най-удобен вариант. Проучванията показват, че поколението на милениалите имат нуждата да могат да кандидатстват за работа чрез таблет (43%) или чрез смартфона си (39%).

НАПРАВЕТЕ СИСТЕМАТА ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ ПРЕЗ ВАШИЯ САЙТ ЛЕСНА

Около 46% от търсещите работа кандидатстват за работа директно от уебсайта на компанията спрямо други пътища. Помислете за надграждане на вашите системи или използване на портал от трети лица. След доброто и така бързо развитие на LinkedIn като канал за набиране на кандидати, е препоръчително (ако към момента не го правите) да започнете да го използвате като канал за набиране на професионални кадри.

СЪЗДАЙТЕ ИНТЕРЕСНО СЪДЪРЖАНИЕ ЗА ВАШАТА КУЛТУРА В КОМПАНИЯТА В СОЦИАЛНИ МРЕЖИ И ГО АКТУАЛИЗИРАЙТЕ РЕГУЛЯРНО

Какво предава вашето социално присъствие във Facebook, Instagram и LinkedIn? Знаете ли какви са отзивите за вашата компания в сайтове като BGRabotodatel? Не забравяйте, че освен функциите на сайта, споделеното съдържание във вашите онлайн канали е ключово при вземането на решение за кандидатстване от страна на таланта. Уверете се, че сте включили полезно и информативно съдържание за вашата култура в компанията. Все пак трябва да впечатлите вашия кандидат не само с работната позиция, но и с предлаганите условия за работа.

Прегледайте профилите на компанията в социалните мрежи и регулярно ги актуализирайте. За още по-голяма достоверност, ангажирайте служителите си, за да подобрите отзивите и препоръките за вашата фирма в онлайн пространството. Вашата работодателска марка се използва, за да обозначи репутацията ви като добър и надежден работодател и ви позиционира в съзнанието на вашите бъдещи кандидати за работа. Това са всичките интересни и желани преживявания, които предоставяте по привлекателен начин в множество дигитални канали. Става въпрос за задоволяване на информационните нужди на вашите кандидати.

Подбор в дигиталната среда в Limacon Event Center с лектор Ивайло Иванов от C Team

НЕ ПРЕНЕБРЕГВАЙТЕ ВЪТРЕШНИТЕ И ВЪНШНИ ПРОУЧВАНИЯ И МОНИТОРИНГА В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ

Според проведени проучвания, потребителите вярват повече на вашите служители, отколкото на вашите послания и обещания. Вътрешното проучване сред служителите за вашата работодателска марка ще ви даде ясна представа какви са нагласите на кадрите във вашата компания. Ангажирайте и хората, които напускат вашата компания. Това ваше високо ниво на лидерство ще се прояви и отбележи от служителите ви. Планирайте добре подобни разговори и внимателно прегледайте резултатите от изходящите интервюта с хората от вашия екип. Тази обратна връзка ще ви помогне при подобряване на подходите при привличането потенциалните кадри, да задържите настоящия персонал, както и да ви спаси в кризисни ситуации.

Отдайте нужното внимание и на външните проучвания сред потенциалните кандидати на вашата компания, правете проактивен подбор на кадрите и не забравяйте така важния мониторинг в социалните мрежи (social listening). За последното е препоръчително да отделите необходимото време и ресурс за качествен анализ. Какво действат и развиват като продукти и услуги конкурентите на компанията, какво пишат за вас служителите на вашата фирма в социалните си профили и каква е тяхна дейност в другите профили и страници, какви разговори се водят в групите, които ви интересуват и подобни.

Казано накратко, този анализ ще ви помогне да разберете какви емоции предизвиквате в служителите си и потенциалните такива и какви са цялостните нагласи към вашата организация. Ето защо благоприятните условия във вашата компания трябва да се промотират привлекателно в дигиталните канали.

ТАЙНСТВАТА В КОМУНИКИРАНЕТО НА РАБОТОДАТЕЛСКАТА МАРКА

Предпочитаното съдържание от потребителите в онлайн пространството е видеото. Лесно предава информацията, като леко я поднася на зрителя. Промо видеата с истории от първо лице (такива с лично послание, които изглеждат на пръв поглед не режисирани) са най-успешни сред потенциалните ви кандидати. Човешкият досег е най-подходящ в случая. Истории на служителите и мениджърите, които споделят за своето преживяване в компанията, ще окажат положително влияние при вземането на решение от кандидата и ще дарят вашата организационна среда с по-висока мотивация и усещане за част от нещо стойностно и голямо. Създаването на кампании за провокиране на споделяне на съдържание от личните профили на служителите също е успешен подход за привличане на потенциални таланти.

Защо е важно да насърчаваме настоящите си кадри: Според прочуване сред служителите в Германия на тема на какво животно оприличават компанията, в която работят, повечето от тях отговарят на слон. Стабилен, тежък и тромав бозайник. Изправени сме пред такива времена, в които мотивацията на служителите в компанията трябва да бъде подхранвана, за да могат успешно да се реализират. Създаването на привлекателни кампании, участието в социални каузи, постоянното актуализиране на дигиталните канали на компанията и регулярния анализ е от ключово значение за успешното развитие на бизнеса и привличането на професионална работна ръка.

Направете оценка на всичките си канали, за да разберете доколко силна е вашата работодателска марка сред потребителите и екипа ви. Дали тя е конкурентна на другите фирми и дали изпъква сред тях. Съсредоточете се върху разбирането и усъвършенстването на цикъла за вземане на решение на вашите кандидати. Все пак най-добрата реклама за вас е тази от вашите служители. Работете за постигането на този резултат – вашите кадри да се превърнат в промоутъри на вашата марка. Със създаването на впечатляващо изживяване за вашите потенциални и настоящи служители, ще повишите не само количеството на вашия екип, но и мотивацията му.

Освен споделеното в статията, участниците в еднодневното обучение научиха интересни факти и правила при набирането на персонал през известния дигитален канал на LinkedIn (какви са изискванията за съобщенията и какви са алгоритмите в социалната мрежа). Всеки един от присъстващите специалисти в човешките ресурси участва в решаването на казуси свързани с овладяването на ситуациите в компанията, когато брандът работи срещу нас.

Подбор в дигиталната среда в Limacon Event Center с лектор Ивайло Иванов от C Team

Хората са най-ценният ресурс на компанията и за пореден път потвърждаваме това с ползотворно събитие. Благодарим на Ивайло Иванов от C Team за интересното и отрупано с факти и статистики обучение. Следете профилите на Limacon Event Center в социалните мрежи FacebookInstagramLinkedIn или се абонирайте за имейл бюлетина ни на welcome@limacon.bg, за да разберете какви вълнуващи събития сме ви подготвили през новата година.

Предишна новина Следваща новина
ОБРАТНО

Абонирай се

Абонирай се за имейли (без спам) с новостите от света на маркетинга и продажбите, с полезни статии от събития и с дати за следващите ни обучения.