Обученията като начин на живот. Интервю с Пламен Петров от Equinox Partners

Пламен Петров от Equinox Partners в Limacon Event Center

Пламен Петров е управляващ партньор в Equinox Partners – компания за обучение и развитие на хора и екипи. Китайска мъдрост гласи, че да се учиш е все едно да плуваш срещу течението – щом спреш, отнася те назад… Но дори течението да те е повлякло, винаги има начин да се отскубнеш от примката му. Като си любопитен. Като четеш. Като посещаваш различни обучения. Усъвършенстваш се. Ежедневно се учиш. От най-добрите. Днес ви срещаме с човек от когото можете да почерпите тонове знание и смело да загребе напред. Въпреки съпротивлението. Пламен Петров е управляващ партньор в Equinox Partners – компания за обучение и развитие на хора и екипи. За последните 13 месеца Пламен и екипът му проведоха 3 пъти практическо обучение за ефектива комуникация и мотивация за мениджъри в Limacon Event Center. Местата за всяко едно от тях бяха запълнени до последното. Тренингите се радваха на огромен интерес и участниците до един даваха положителна обратна връзка за преживяването си. Нека научим малко повече за човекът, който проведе и трите.


Здравей, Пламен. Разкажи с няколко думи за себе си. От колко години се занимаваш с коучинг? Как реши, че това е твоето призвание?

Занимавам се от 10-тина години. Още от времето докато работех в ИТ компания, в която имаше огромна международна вътрешна общност от вътрешни коучове, най-вече от САЩ. Всеки месец провеждахме регулярни срещи за използването на коучинга в различни сфери на бизнеса и от там се разпали интересът ми. Постепенно през годините разбрах, че този подход на общуване и управление напълно отговаря на философията ми за непрекъснато развитие и самоусъвършенстване и в един момент реших да се фокусирам 100% върху него.

Практическото обучение за ефективна комуникация и мотивация за мениджъри се радва на голям успех. Разкажи обаче и за останалите ви формати.

Имаме още 2 основни формата, които провеждаме с нашите клиенти. Първият е отворен и включва 5-месечно обучение Intunity Coaches, което провеждаме от 5 години насам и е фокусирано основно върху усвояване и развитие на коучинг умения. Вторият формат са всички затворени обучения, които са с продължителност от 3 до 24 месеца и са индивидуално разработени за всеки клиент на базата на нивото на опитност на мениджърите, както и на конкретните цели, които те искат да постигнат. Трите основни нива, през които преминаваме във всички мениджърски обучителни програми, включват следните елементи: управление на себе си, управление на другите и управление на бизнеса. Пламен Петров на вътрешно обучени в Limacon Event Center

Кое е най-голямото предизвикателство, пред което се изправяш ти самия в работата си?

Най-голямото ми предизвикателство в работата ми е преодоляването на собствените ми рамки за това какво е възможно и какво не е.

Кой е най-често срещаният проблем, за който ти споделят хората по време на обученията? Или какво ти е направило впечатление лично на теб като повтарящ се проблем?

Най-честият проблем е, че хората много добре знаят какво трябва да направят, за да бъдат по-добри мениджъри, но имат вътрешни бариери, които ги спират. Нашата основна работа е да им съдействаме да преодолеят тези бариери. Като например да се доверяват повече на екипите си, да намират точния баланс между грижа към хората и твърдост към фактите и т.н.

Кое е най-нестандартното място, на което Equinox Partners са провеждали обучение?

Истинското място, в което се провежда всяко едно обучение, е главата на човека. От тази гледна точка, най-нестандартното място е в главата на най-нестандартния човек, който е участвал. Но бих спестил името на този човек.

Коучингът е динамична професия. Как се информираш за най-актуалните тенденции? Кажи ни един от твоите източници на информация.

Основният източник на информация за коучинга са ми книги и теми, които нямат нищо общо с него. Книгите, които ще препоръчам в края на статията, са точно такива. Друг източник е самата работа с клиентите и последващата рефлексия. Пламен Петров Equinox Partners

Коя е най-любимата част от работата ти? Кое те зарежда с енергия?

Две са любимите ми части от работата. Ранните сутрини, когато правя записите на Сутрешно предаване за мениджъри и което към днешна дата има над 170 епизода. В тези епизоди извеждам и споделям с хората ключови моменти от дните в тренинг залите. Но честно казано, го правя повече за себе си. Така денят ми стартира на по-макро стъпки и ми помага да се потопя в ежедневните микро операции. Темите в самите епизоди са ми били интересни преди 20 години…и вероятно ще ме вълнуват и в следващите 20. Та… тези записи ми помагат да съм по-концентриран през целия ден и да съм готов за маратон от спринтове. Втората любима част от работата ми е краят на всеки тренинг ден, в който хората с пламък в очите споделят с какво си тръгват от тренинг залата и какви промени са вдъхновени да направят в работата и живота си след обучението.

А имаш ли workhack, който ти помага в ежедневната работа?

Да – ежедневните навици, които са 20-годишното ехо от казармените години: Ранно ставане, ранно лягане и интензивно натоварване през целия ден с чести паузи за почивка. Пламен Петров на вътрешно обучени в Limacon Event Center

Имаш ли любим цитат за мотивация? Кой е той?

Един от любимите ми цитати е от Епиктет – един от тримата големи философи стоици, който е бил роден като роб… а по-късно става учител на един от Римските императори. Ето го и цитата: “Когато обвиняваш другите за собствените си нещастия, това означава че имаш нужда от обучение. Когато започнеш да обвиняваш себе си за собствените си нещастия – това означава, че обучението ти е започнало. Когато спреш да обвиняваш другите и себе си – това означава, че обучението ти е завършило.”

Препоръчай ни 3 книги, които според теб всеки трябва да прочете.

“Кривата на щастието” от Иво Иванов “Към себе си” от Марк Аврелий “Нова земя” от Екхарт Толле


Благодарим на Пламен Петров, че отдели време и отговори на нашите въпроси. Определено е човек, с когото си струва да се запознаете, така че следете ни. Новата година наближава и вече запълваме програмата със събития и обучения за 2019 г.

Как да не пропуснете нито едно от тях?

Посещавайте редовно сайта на Limacon Event Center, абонирайте се за нашия имейл бюлетин на welcome@limacon.bg и следете редовно новостите, които публикуваме в социалните мрежи: FacebookInstagramLinkedIn. Екуинокс Партнърс е Партньор на Google за България за реализирането на Бизнес Коучинг Програмата на Google от 2015 г. насам Екуинокс Партнърс е Партньор на Google за България за реализирането на Бизнес Коучинг Програмата на Google от 2015 г. насам, а от 2017 г. е сертифицирана по методологията Marshal Goldmisth Stakeholders Centered Coaching за реализиране на коучинг с включване на ключови заинтересовани лица. Още по темата: 8 ключови умения за успешни мениджъри

Предишна новина Следваща новина
ОБРАТНО

Абонирай се

Абонирай се за имейли (без спам) с новостите от света на маркетинга и продажбите, с полезни статии от събития и с дати за следващите ни обучения.