Какво е DISC профилиране и как ти помага да (пре)откриеш себе си

Семинар с Маргарита Колчева на тема DISC Модел за подобряване на личната ефективност, комуникация и работа в екип.

Модел за подобряване на личната ефективност, комуникация и работа в екип. Иначе казано, изключително интересен и мотивиращ семинар, който проведохме в Limacon Event Center вечерта на 21.03.2018 г с прекрасната Маргарита Колчева като гост лектор. Тя представи международно известния модел DISC, 4-те стила на личността, които той дефинира, и поведенческите индикатори към всеки от тях. Научихме по нещо ново за себе, за хората около нас и как да подобрим комуникацията си с другите.

Семинар на тема DISC модела с Маргарита Колчева

Маргарита Колчева е ПЪРВИЯТ сертифициран за България корпоративен коуч по канадската Power Coaching with Mind-Kinetics (PCMK) методология. Последните 4 години разработва бизнес програми за имплементирането на коучинг култура в организациите. Част е от екипа на In Your Hands, официален представители на PCMK за България, Сърбия и Македония. Това е изключително ефективна коучинг програма, която се отличава с дълбочината, до която достига в процеса на работа. Над 25 години изследвания и приложение в практиката показват, че в 100% от сесиите клиентът постига желания резултат. Коучинг мисията на PCMK е цялостен подход – работа на емоционално, интелектуално, физическо и духовно ниво.

Какво е DISC?

DISC е инструмент за личностно оценяване, който ежегодно се използва от над 1 млн. души в целия свят. Вникването в неговата същина помага да повишим производителността си, да подобрим работата си в екип и да направим комуникацията си по-ефективна.

Създател на модела е Уилям Мултън Марстън (1893-1947), колоритна личност с всестранни интереси. Първо, завършва право в Харвардския университет и работи като адвокат. В последствие интересите му го отвеждат в полето на психологията, като взима диплома и по тази специалност от университета в Харвард. Уилям Марстън е създателят на първия функционален полиграф, детектор на лъжата. Интересува се от емоциите на обикновените хора, издава книги за самопомощ и е създател на комикса за Жената-чудо.

Какви са ползите от DISC профилирането?

DISC профилирането и използването му в ежедневието ни, в личен и в професионален план, може да ни помогне да:

  • Подобрим познанието за самите себе, да разберем факторите, които ни мотивират или ни стресират. Да се научим по-добре да реагираме в конфликтни ситуации;
  • Подобрим взаимоотношенията си с останалите, като разпознаваме комуникационните нужди на хората около нас;
  • Улесним работата си в екип с различни по характер хора;
  • Подобрим уменията си за продажби, като идентифицираме профила на клиента и действаме спрямо него;
  • Управляваме по-ефективно, като разбираме нагласите и приоритетите на хората в екипа или на служителите във фирмата;
  • Станем по-всестранно развити и по-ефективни лидери.

Какво се крие зад буквите D,I,S,C?

Две са основните дименсии, които се вземат предвид в DISC модела.

От едната страна на първата дименсия са целите, които желаем да постигнем. От другата й страна са отношенията ни с останалите. Човек, който е високо конкурентен е по-ориентиран към целите. А човек, който е ориентиран към останалите хора, е по-позитивен и активен в социално отношение.

Втората дименсия отразява начина, по който човек реагира на средата. Някои хора са активни,  импулсивни и не се нуждаят от много време за действие. Други са пасивни, не избързват и мислят повече преди да предприемат действие.

Семинар на тема DISC модела с Маргарита Колчева 2          Семинар на тема DISC модела с Маргарита Колчева 3

Съгласно тези две дименсии, се определят 4 типа хора:

Dominance/Доминатори. Тези хора са високо ориентирани към целите, задачите и постигане на резултати. Те са много бързи в действията си и често поемат рискове. Имат високи изисквания към другите и към себе си. Спонтанни са. За тях е много важна конкуренцията. Изключително свободолюбиви са при взимане на решения. За тях всичко трябва да става бързо. Работата е най-важна и не я смесват с други дейности. Фокусират се над задачите си, като за тях по-важно е количеството за сметка на качеството. Доминаторите обикновено са генератори на идеи, но не са добри в тяхното осъщуствяване.

Influence/Влиятелни. Това са хора с активно поведение и по-ориентиране към останалите. Те са позитивни, емоционални и харизматични. Носят енергия и емоция със себе си. Влиятелните са. Те са най-добрите търговци, защото умеят да увличат и предразполагат събеседника си. С тях е винаги забавно. Влияят се обаче от чуждото мнение, защото за тях е важно да се харесват. В очите на другите изглеждат хаотични, защото имат много и различни интереси. Това са хора, които изпитват потребност от социална желателност.

Steadiness/Постоянстващи. Тук попадат онези хора, които влагат постоянство във всичко, което правят. За тях е характерно, че когато се захванат с дадена задача, я довършват до край. За тях трудностите и инвестираното време не са от значение. Постоянстващите изграждат сериозни социални връзки, но за тях е важно не толкова количеств­ото, колкото качеството във взаимоотношенията им с останалите. Много са прецизни в работата си и това ги превръща в онези хора, на които най-често се доверяваме. Те избягват промяната. Останалите хора често злоупотребяват с постоянстващите и ги „манипулират“.

Conscientiousness/Осъзнати – Те са пасивни и осъзнати. Това са хората, които не показват никаква емоция. Изживяват я вътрешно, но не допускат нищо да излезе навън. Това са хора с изключително високо ниво на професионализъм, често експерти в дадена област. Прецизни са, за тях е много важно да работят по норми и правила. Ако няма такива, те самите ще ги създадат или няма въобще да работят. За тях е важно да знаят. Искат норми и процеси за поведение. Често работят в сферата на финансите или счетоводството. За тях всичко трябва да е 100% изпипано и детайлно. Изискват и се стремят към високи стандарти. Ще направят всичко по най-прецизния възможен начин, ако обаче успеят да вземат решение. Те са най-добри в това да оценяват риск и да предпазват от грешки.

Доминаторите и влиятелните си приличат по своята динамика и активност. И двата типа обаче наблягат повече на количеството, докато за постоянстващите и осъзнатите е по-важно качеството. Доминаторите и осъзнатите предпочитат да работят сами, докато влиятелните и постоянстващите се сработват добри в екипи. Конфликти се получават най-често между хората, които нямат допирни точки помежду си, например, между доминатори и постоянстващи или между осъзнати и влиятелни.

Всички, които присъстваха на семинара, направиха тест, за да определят своя тип. Проведохме и упражнение, като се разделихме на четири отбора съобразно профилите си. Определихме и коментирахме как всеки от 4-те типа комуникира, какво го мотивира, как взима решения и какво е поведението му в конфликтни ситуации. Беше наистина полезно, като всеки от участниците в семинара намери своята поука.

Семинар на тема DISC модела с Маргарита Колчева 4

Ако не искате да пропуснете следващия интересен семинар в Limacon Event Center, следете редовно нашия сайт и ни последвайте в социалните мрежи: FacebookInstagramLinkedIn.

Предишна новина Следваща новина
ОБРАТНО

Абонирай се

Абонирай се за имейли (без спам) с новостите от света на маркетинга и продажбите, с полезни статии от събития и с дати за следващите ни обучения.