Hr-експертът Георги Първанов: Дано повече българи започнат да се връщат. Имаме недостиг на работна ръка

разговор с Hr-експертът Георги Първанов

Георги К. Първанов е с 21-годишен опит в управлението на човешки ресурси. Започва кариерата си на 19 годишна възраст в първия екип на Макдоналдс в България. На 21 години, той се превръща в най-младия мениджър на администраторите от световната Банка Societe Generale Експресбанк. През 2000 г. Георги основава Consulteam Group – водеща организация за консултации по тема човешки ресурс в европейския юго-изток. Компаниите основани от Георги осигуряват повече от 15,000 работни места.
Георги е основател на Bulgarian Staffing Association, Съветник в Young Talents, също така е член в Institute of Career Certification International (ICCI). През 2016 година Георги е избран за отговорник по международното развитие в Bulgarian association for people management.
В момента Георги ръководи новия си бизнес CTeam, който бързо се разраства в България и чужбина.

Разговаряме с него дни преди целодневния Практически семинар по човешки ресурси и предприемачество, на който Limacon е организатор и домакин.

Каква е цената на човешкия ресурс според Вас?
Банално е, но човешкият ресурс е безценен. Имали сме случаи, когато правилно подбран Търговски директор е вдигал продажбите на фирма с 1000% за 7-8 години- това е най-големият актив на всяка фирма, по-ценен от машини, съоръжения, продукти и патенти.

Защо избрахте да се развивате професионално в тази сфера?
Не съм избирал сам. Бях в първия мениджърски екип, който отвори Макдоналдс в България и специализирах в две области – логистика и човешки ресурси. Един ден дойде шефката и ми каза: Ти ще се занимаваш с HR! И така 23 години и не спира да ми е интересно.

Кои са най-належащите нужди на пазара на труда и предлагането на кадри днес в България?
Пазарът на труда в момента се характеризира с остър недостиг на кадри особено в ниския и средния сегмент. Изключително голямо е търсенето в IT, outsourcing, медицина, производство на авточасти и много други. Този недостиг може да се разреши с комбинация от мерки, включително по-активно включване на възрастовите групи от 16 до 18 г. и на по-възрастните или току-що пенсионирани трудоспособни кадри. Също така, с внос на работна ръка и, много се надявам, все повече българи да започнат да се връщат.

Споделете ни трите най-важни качества, които един човек, който търси работа, трябва да притежава?
Постоянство, ясна идея какво търси и умения да се представи добре.

Силата на социалния капитал се крие в това не какво знаеш и можеш, а кого познаваш. Важно ли е днес от Вашата перспектива да имаш добра мрежа от познанства, за да си намериш лесно желаната работа?
Винаги е важно и винаги ще бъде важно. Новото от последните години е, че към контактите от семейство, учебно заведение, месторабота, се добавят многобройни такива чрез социалните медии, които дават възможност за директен контакт с работодатели. Развиването на тези мрежи изисква всекидневни усилия.

Вашите три любими професии на бъдещето, за които трябва да знаем и днес.

  • Личен консултант/коуч/ментор
  • Пилот на космически кораб
  • Специалисти по дигитален маркетинг

Всичко за семинара в Пловдив на 16.09. и записване за него: http://goo.gl/rKHGYd

Предишна новина Следваща новина
ОБРАТНО

Абонирай се

Абонирай се за имейли (без спам) с новостите от света на маркетинга и продажбите, с полезни статии от събития и с дати за следващите ни обучения.