Eдин ден с екипа на ABB: Поглед в настоящето и тенденции на бъдещето

Събитие с АББ Поглед в бъдещето

Какви са професиите на бъдещето? Какви таланти работодателите ще търсят все по-усилено у служителите? Кои са професиите, за които ще има „глад на кадри“ през следващите две години? Как и защо кандидатите за работа в ABB получават обаждане от Полша с покана за интервю в България? Каква е веригата на взаимовръзки между служителите в отделните отдели на АВВ и защо работата на всеки от тях зависи от останалите? Какво е усещането да си част от международна компания, в която работят близо 150 хил. души в цял свят? На тези и още много въпроси отговорихме по време на събитието Поглед в бъдещето: Един ден с екипа на ABB. То се състоя на 17.10.2018 г. в Limacon Event Center, в който за първи път се проведе целодневно мероприятие, посветено на една единствена компания. Денят протече, разделен на 3 модула:

 1. Закуси с HR екипа на АВВ
 2. Умения и професии на бъдещето: Какво ни е нужно, за да сме успешни във всяка една професия
 3. Искрено от служителите на ABB

Събитието Поглед в бъдещето: Един ден с екипа на ABB се състоя на 17.10.2018 г. в Limacon Event Center, в който за първи път се проведе целодневно мероприятие, посветено на една единствена компания.

ДОРИ HR СПЕЦИАЛИСТИТЕ В ЗАЛАТА СЕ ВПЕЧАТЛИХА ОТ HR ПОЛИТИКАТА В АВВ… ЗАЩО?

В рамките на Модул №1 Виктория, Вилиана, Надежда и Боян разказаха за своите ежедневни приключеня като HR-и в АВВ. Най-голямо предизвикателство за тях започва в края на 2016 г., когато екипът по Човешки ресурси на АВВ България получава информация от централния офис, че скоро стартира процес по внедряване на система за глобална централизация и дигитализация на процесите. Неговата цел ще е да се създаде една по-прозрачна, приемлива и гъвкава среда, взаимовръзките от която, в крайна сметка, да доведат до още по-добро удовлетворение на клиентите на АВВ. Системата, по която започват работа, е разработена от световнопризнатия HR гуру Дейв Улрих. Един от хората, които налагат тенденции в бранша. Цялата система е базира като three pillar модел, като нейните три основни стълба са: Service, Center of Expertise и Business partners. Каква е ролята и функциите на всеки от тях, как това разделение помага за цялостната оптимизация на процесите, както и още полезна информация научиха гостите, които присъстваха на Модул №1: Какво е да си HR в ABB България - приключение, баланс и кауза. Резултатите, които екипът отбелязва днес, почти 2 години по-късно и след успешното внедряване на системата, са:

 • Работен процес, който тече по-леко и по-плавно
 • Освобождаване на времеви ресурс на много от служителите в HR отдела
 • Внедряване на дигитален инструмент с единна база данни и тикет система
 • Подобрена комуникация между хората в различните отдели, градове и държави
 • Възможност за повече общуване, срещи и обмен на опит с колеги от други страни

Събитието Поглед в бъдещето: Един ден с екипа на ABB се състоя на 17.10.2018 г. в Limacon Event Center, в който за първи път се проведе целодневно мероприятие, посветено на една единствена компания.

2020 Е САМО НА 2 ГОДИНИ РАЗСТОЯНИЕ. КАКВО ОЧАКВАМЕ ДА СЕ СЛУЧИ…?

Според проучване на НСИ безработицата в България е в размер на 5,6%  или малко над 180 хил. души. Прогнозите за следващите две години е, че тя ще продължи да спада, като през 2019 г. безработицата ще е 4,8%, а през 2020 г. едва 4,6%. Тези данни предполагат, че HR специалистите ще се изправят пред още по-големи предизвикателства. Борбата за кадри ще става все по-голяма, като същевременно ще се променят и нуждите на бизнеса. Според репорт, озаглавен The Future of Jobs и публикуван от World Economic Forum, около 7,1 млн. души могат да загубят работа си през следващите 2 години. Тези хора са предимно от категорията на white-collars служителите. Едновременно с това обаче има 7 професии, които ще бъдат все по-търсени от страна на работодателите. Това са:

 • Анализатори на данни
 • Специалисти по компютърни технологии и математика
 • Архитекти и инженери
 • Търговци
 • Старши мениджъри
 • Продуктови дизайнери
 • Специалисти Човешки ресурси
 • Експерти Връзки с правителствени и регулативни органи

Събитието Поглед в бъдещето: Един ден с екипа на ABB се състоя на 17.10.2018 г. в Limacon Event Center, в който за първи път се проведе целодневно мероприятие, посветено на една единствена компания. Но не само професиите на бъдещето ще изглеждат по-различно от сегашните. Интервютата за работа също ще променят своя формат на провеждане. В Швеция вече е осъществен пилотен проект на АББ с кандидатстване за стаж чрез видео интервю. На кандидат-стажантите по и-мейл е изпратен специален достъп до платформа и няколко въпроса към него. Своите отговори кандидатите дават, като запишат и изпратят видео чрез съответната платформа. Няма определена дата или час за получава на видеата, а само краен срок. Защо този формат е удобен и за бизнеса? Защото платформата използва изкуствен интелект, който позволява изключително бързото и лесно разпознаване на лица и глас. Освен това е иновативен подход, чрез който се привличат най-добрите таланти. Резултатите, които са установили колегите в Швеция след приключването на проекта, са:

 • 2 пъти повече постъпили кандидатури
 • 75% намаляване на времето за наемане
 • 16% увеличение на разнообразието от профили
 • 68% от кандидатите оценят платформата с 9-10 оценка по десетобалната скала
 • Икономичност и ефективност на подхода

В края на Модул №2 Бизнес-моделът на ABB: Истории за пътя на продукта проведохме и примерно интервю за работа с доброволец от публиката, след което анализирахме неговите отговори. Вярваме, че това упражнение е било полезно за всички присъствали и най-вече за по-младите гости. Събитието Поглед в бъдещето: Един ден с екипа на ABB се състоя на 17.10.2018 г. в Limacon Event Center, в който за първи път се проведе целодневно мероприятие, посветено на една единствена компания.

ИСТИНСКИ ИСТОРИИ ОТ ИСТИНСКИТЕ ХОРА

9 души... от 8 отдела... с 1 вълнуваща история. Какво е да работиш в АВВ България! Това беше акцентът от Модул №3: ABB служителите споделят: вдъхновения, предизвикателства, възможности, приятелство. Модула откриха, за първи път в този състав, Алесандро Салерно (Production Manager) и Иван Воденчев (Manufacturing Unit Manager). Те направиха кратко въведение що за компания е АВВ и обясниха какви са техните задължения и отговорности като мениджъри на по-високо ниво. Обща презентация направиха и служители от отделите: Клиентско обслужване, Планиране, Складово стопанство и логистика, Контрол на качеството, Финанси, Продуктово развитие. Всеки от тях сподели за своите предизвикателства и отговорности. Обясни какви са взаимовръзките между отделити и как работата на всеки от тях зависи от тази на останалите. До един говореха с хъс и ентусиазъм за своите професии, като в тяхно лице лесно опознахме фирмената култура на АВВ. Събитието Поглед в бъдещето: Един ден с екипа на ABB се състоя на 17.10.2018 г. в Limacon Event Center, в който за първи път се проведе целодневно мероприятие, посветено на една единствена компания. В края на деня... след всичко, което научиха, гостите на събитието имаха възможност да участват в интерактивен куиз, чрез който да покажат какво са запомнили. Тримата най-добре представили се получиха подарък от АВВ. Някои от въпросите влючваха следните...

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА АВВ (които може би не знаете)

Над 150 хил. души работят в АВВ в целия свят, от които повече от 2700 са в България. След отварянето на нова производствена база за продукти ниско напрежение в Петрич, се очаква тази цифра да достигне 3000 души. АББ присъства в България от 1996 г, когато е открита първата фабрика, а клонът в Раковски, който е най-големият в страната на този етап, е на едва 10 години. Оборотът на компанията е над 34 млн. щатски долара. Фирмата има 4 основни направления: Енергийни мрежи, Продукти за електричество, Индустриална автоматизация и Роботи. В България АББ в има 5 локации: София, Раковски, Севлиево, Петрич и Варна Съвсем наскоро АВВ България спечели отличието за Работодател на година за 2018 г. по време на престижния Форум Кариера в България... И след всичко, което чухме и видяхме по време на събитието Поглед в бъдещето: Един ден с екипа на ABB, разбираемо е защо отличените са именно те. Събитието Поглед в бъдещето: Един ден с екипа на ABB се състоя на 17.10.2018 г. в Limacon Event Center, в който за първи път се проведе целодневно мероприятие, посветено на една единствена компания. Ако и ти търсиш работа, искаш да работиш на място, където да развиваш потенциала си, където да учиш постоянно и сам да си отговорен за собствената си кариера, тогава кандидатствай в АВВ България. Може да го направиш лесно и бързо чрез платформата за Кариери на техния сайт.

Виж предстоящите събития

Предишна новина Следваща новина
ОБРАТНО

Абонирай се

Абонирай се за имейли (без спам) с новостите от света на маркетинга и продажбите, с полезни статии от събития и с дати за следващите ни обучения.