Дигиталният маркетинг предлага коктейл от задължителни инструменти, включващ балансирания вкус на Google Search, Google Display и Facebook Ads, подсилен с Email и щипка Push

Статия - Дигиталният маркетинг предлага коктейл от задължителни инструменти

Стартът на годината беше обещаващ с юбилейното издание на Marketing Hype, в което развенчахме 10 мита и легенди за LinkedIn с Александър Кръстев, в любимия Limacon Event Center. 

Във февруарската ни среща се съсредоточихме върху инструментите за развитие в дигитална среда, като наш гост беше Геннадий Воробьов – съосновател и ръководител на резултатно ориентираната дигитална агенция Netpeak Bulgaria. С него коментирахме темата за „Must-have микса в дигиталния маркетинг: Google Search, Google Display, Facebook Ads, Email, Push“. Разгледахме:

  • Онлайн-пазара, неговата динамика и актуалните трендове
  • На фокус бяха рекламните стратегии и основните фунии за продажба
  • Опитахме се да отговорим на въпроса „Има ли разлика между реклама за продажби и брандинг“ 
  • Накрая оценихме ефективността на рекламните кампании на всяка стъпка на фунията. 

Marketing Hype е събитие, предназначено за всеки, който се интересува или се занимава с маркетинг, копирайтинг, дизайн, социални мрежи, SEO и уеб. Ако сте от Пловдив, намирате се в прекрасния ни град и има два часа, в които да се обогати с интересни познания и полезни запознанства, не пропускайте следващото ни издание. 

Геннадий Воробьов е в дигиталния бранш от 2008-а година. Съосновател е на Netpeak, където участва в построяването на бизнес процесите на агенцията, реализация на маркетинг стратегии на ключови клиенти и на такива с потенциал и развитие на партньорска програма. Преподавател е в Softuni Digital, сертифициран специалист на Google Analytics и Google AdWords, трейнър в Google Partners (съвместен проект на Google и Softuni Digital – курс за Google Analytics и Train the trainers в рамките на Дигитален гараж). Геннадий организира ежегодната конференция Online Advertising, журира уеб конкурси в България и презентира на конференции в България и чужбина.

Онлайн пазарът: динамика и трендове

Това, което е важно за всеки, работещ в сферата на дигиталния маркетинг, е какво се търси в рамките на една минута. Обикновено търсенията отнемат едва 20% от времето на интернет потребителите. Ето защо рекламите не бива да се насочват само към този тип аудитория, тя е твърде ограничена. И въпреки хилядите предимства на онлайн пазаруването, все още голям процент от потребителите ги спират цените на доставките, фактът, че нямат възможност да видят или пипнат продукта, сроковете за доставка и това, че трябва да предоставят личните си данни. Но възможността да пазаруваме от леглото (43%), тоалетната (20%), в колата (20%), от офиса (23%) и други удобни за нас места, си остава прекрасно удобство на съвремието ни, което ни спестява време и усилия. Защото клиентите не отиват онлайн, те живеят онлайн.

„Ние живеем в много готини времена, защото се намираме в mobile ерата. Ние всички сме свидетели на тази трансформация от desktop в mobile. И наистина това е прекрасно от гледна точка на това, че ние живеем точно по време на тази трансформация. Преди две години говорихме, че скоро ще дойде mobile. Гугъл казва „mobile first“. И никой не вярваше. В момента 70-80% е от mobile трафик на сайтовете, но и продажбите през mobile отново гонят това разпределение. Което означава, че сайтовете трябва да са оптимизирани за mobile и особено check-out-та.“

Рекламна стратегия. Основни фунии за продажба

Типовете рекламни кампании в Google основно се разделят на търсене, GDN (Google Display Networking), видео и шопинг. А автоматизациите или т. нар. machine learning на Google и Facebook спестяват страшно много време и дават изключително много възможности на маркетолозите. Такъв пример е Smart Shopping, където Google сам използва мощта на machine learning-а и събира максимум данни, благодарение на което сервира реклами по начин, по който те да се представят най-добре и най-ефективно от парична гледна точка. 

Защото всички знаем, че идеална фуния на потребителя, където той ще види рекламата и веднага ще купи – не съществува. Всъщност клиентът преминава през много допирни точки преда да осъществи покупка. Той е подвижен (мобилен), използва различни, устройства и преминава през различни етапи на взимане на решение. Това, което усложнява работата на маркетинг анализаторите, е именно този cross-device момент. И тук можем спокойно да кажем, че Facebook изпреварва Google. Причината за това е фактът, че на Google е трудно да проследи един и същ потребител на различни устройства. Това може да стане, ако той се е log-нал в акаунта си и въпреки това картината не е съвсем пълна (Google успява да обхване 70-80%). И ако Google вижда браузер плюс google-акаунт, то Facebook вижда конкретния човек. От тази гледна точка Facebook се представя много по-добре, защото успява да насочи рекламата си към конкретния човек, без значение през колко и какви устройства е посещаван сайтът от него.  

Рекламната стратегия трябва да е съобразена с етапите, през които преминава потребителя, за да направи покупка. Като на всеки следващ етап аудиторията се стеснява все повече и повече. 

Геннадий говори за четири етапа на фунията, като най-широкият е See нивото, където се включва цялата потенциална аудитория. В следващото Think ниво са всички, които биха били склонни да направят покупка. Следва Do нивото на активната аудитория и Care, където е постоянната клиентела.

Така мястото на рекламата във фунията е съобразено с етапите, през които преминават потребителите. На най-високото нивото за Pазпознаване се поставя медийната реклама и видеорекламата, следва ниво Интерес, където се използват инструменти като информационни търсения и медийна реклама. На ниво Потребност влизат ключовите думи с транзакционен интент и ремаркетинг. А на най-ниското и тясно ниво на Покупката, инструментите за ремаркетинг на изоставени кошници, up-sale, reminders. 

Бранд кампании

Бранд кампаниите са насочени в това потребителят да осъзнава нуждата от продукта или услугата, като действието, което предприема, е да посети физически магазин или Google, за да удовлетвори тази нужда. При огромния избор в онлайн пространството е по-голяма вероятността да бъде предпочетен сайт, който познава. Основната задача към момента Do е потребителят да ни познава. А в идеалния вариант на тази фаза, той да потърси директно нас.

Съветите за таргетинг, които дава Геннадий, са:

  • Разделяйте различни аудитории по различни групи. Така ще разберете какво точно и как работи.
  • Не създавайте широки аудитории
  • Тествайте пресичания на аудитории – интереси, теми, ключови думи, намерения за покупка и думи. 
  • Ред на тест на аудиториите – от тесни към широки
  • Разделяйте групи по пол. Също и различни криейтиви по пол
  • Тествайте различни криейтиви, използвайте динамична реклама.

Оценка на ефективността

Анализът на медийната кампания е изключително важен. Той трябва да се осъществи от гледна точка на целите на кампанията по нивата на фунията, като всяка стъпка влияе на успеха – от криейтива, през аудиториите, формата, измерването, до настройките на самата кампанията.

А за финал трябва да имаме конкретен отчет, от който да разбираме тясното място на фунията и да търсим точките на ръст. Необходимо е да се обръща специално внимание на важни бизнес показатели.

С тези ценни съвети завърши презентацията на Геннадий Воробьов, след което гостите на Limacon Event Center имаха възможността да се насладят на чаша вино и да зададат своите въпроси към специалния ни гост. 

Въпреки непредвидените и извънредни ситуации в страната, Marketing Hype продължава в дигитална среда с Георги Ангелов – мениджър и Senior Designer в IDIT Web Design Studio, който ще ни говори за дизайна като актив. Очакваме ви на 25.03 онлайн. Бъдете здрави!

И не пропускайте нито една новина от нас. Аобонирайте се за имейл бюлетина ни на welcome@limacon.bg и следете уебсайта ни и профилите ни във FacebookLinkedIn и Instagram.

Предишна новина Следваща новина
ОБРАТНО

Абонирай се

Абонирай се за имейли (без спам) с новостите от света на маркетинга и продажбите, с полезни статии от събития и с дати за следващите ни обучения.