Бъдещето на споделеното работно пространство и защо то е важно за твоя бизнес

Coworking споделено работно място

В Limacon Co-working ви даваме възможност да смените често скучната и еднообразна обстановка в офиса или вкъщи с място за вдъхновение и среща със съмишленици, с които да работите по своите проекти и мечти.
Да, говорим за споделено работно пространство. И понеже в последните години се забелязва сериозно увеличение на тези алтернативни локации за работа, в това число и в България, решихме да ви запознаем с концепцията, предимствата и тенденциите в развитието на т.нар. “co-working spaces”.

Споделеното работно пространство е място, в което хора, предимно стартиращи компании, споделят едно общо помещение като наемат единични бюра и ползват споделени пространства за работни срещи, почивка и събития. Този начин на работа най-често привлича хора, които обичат да работят от вкъщи: фриленсъри, проектно-ориентирани професионалисти и т.нар. дигитални номади – хора, които обичат периодично да сменят не само работната си среда, но и държавата, в която работят.

Освен, че предлага възможност за „бягство“ от еднотипната среда на фирмения офис или от монотонното ежедневие на работата от вкъщи, споделеното работно пространство създава и една доста активна и създаваща среда. Хората, които „обитават“ едно такова място са именно двигателите на социалната и икономическа промяна в едно общество.

В България днес има повече от 20 co-working локации, като повечето са концентрирани в София, но се забелязва тенденция към отваряне на нови такива в градове като Пловдив, Варна, Бургас и Русе.

Бъдещето на споделените работни пространства изглежда обещаващо. Освен възможностите за различно работно място, те предлагат и изключително широка палитра от събития и обучения, които често се организират предимно за хората, които работят в тях, но има и отворени формати, които допълнително създават възможности за срещи и запознанства.

В днешният отворен свят и общество, което тепърва започва да се организира на базата на отворен код за споделяне и колаборация, подобни пространства играят изключително важна роля във формиране и изграждане на устойчив и ефективен социален капитал на общностно ниво.

Защо споделеното работно пространство е важно за теб и твоя бизнес

Както споменахме, днешният пазар и бързото развитие на технологии и стартиращи бизнеси се базира на отвореността и споделянето. Никой няма интерес от това да пази ревностно своята бизнес идея, а напротив – колкото повече мнения получиш за своя проект в самата му фаза на разработка, толкова по-добър и успешен може да бъде той в бъдеще. Точно такъв ресурс ти предоставя споделеното работно пространство, особено ако работиш в сферата на стартиращите бизнеси, т.нар. StartUps. В него можеш да срещнеш графичен дизайнер, който на по чаша кафе да ти даде ценни съвети как да визуализираш бранда си; можеш да обсъдиш на бърз обяд с някой програмист каква точно уеб страница да изградиш, за да продаваш по-добре продукта си или да получиш идеи от дигитален маркетолог за това как най-удачно да изградиш своята рекламна стратегия, за да може твоята идея да достигне до правилните целеви групи.

От Limacon Co-working препоръчваме все по-горещо на компании с традиционна затворена структура да опитат услугата ни „Изнесен офис“. Това е уникална възможност за фирми с малки екипи или отдели на големи корпорации да сменят атмосферата и работната среда за няколко дни, като освен ново място, те получават от нас полезни лекции на различни теми и условия за провеждане на сплотяващи развлекателни формати, след края на работния ден. Изнесените офиси са изключително добро средство за освежаване на екипното настроение и повишаване на мотивацията у служителите. Изнесените офиси са идеални за моментите, когато в компанията се организират по-стратегически срещи и преформулиране на фирмена политика и визия. Доказано е, че временна смяна на работната среда води до повишаване на работоспособността и креативността сред служителите.

Споделените работни пространства са ключов фактор за развитие на средата, особено тази, в която съществуват затворени общности и отчуждени групи. Критична за успеха на всяко бизнес начинание днес, е широкия кръгозор и умението да сме винаги отворени към новото и към обществото около нас. Ето защо и ние се стремим да развиваме формати, в които хората да обогатяват себе си, споделяйки своите мечти, нужди и каузи.

Нашето споделено работно пространство, както и залата ни за събития и обучения, са нашият скромен принос към развитието на обществото в Пловдив. Убедени сме, че все повече хора ще се присъединят към нас и каузата ни да развиваме устойчив социален капитал в града под тепетата.

Следваща новина
ОБРАТНО

Абонирай се

Абонирай се за имейли (без спам) с новостите от света на маркетинга и продажбите, с полезни статии от събития и с дати за следващите ни обучения.