Адаптивно планиране на проекти: как екипите ни да са отворени към промяна и по-гъвкави в работата си

Статия - Адаптивно планиране на проекти

 ЧУВАЛИ ЛИ СТЕ ПОНЯТИЕТО „AGILE“? ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВО ОЗНАЧАВА? КАК МОЖЕ ДА ПОДОБРИ ПРОЦЕСИТЕ ВИ?

Agile е метод за организация на работата, при който още от самото начало подхождаме с презумпцията, че няма как да дефинираме всичко в най-малкия детайл. При традиционния подход за изпълнение на проекти, за разлика от Agile, планирането и дефинирането се прави още в самото начало.

Agile разчупва стереотипите на традиционния мениджърски подход и става все по-популярен похват. Основните му предимства са, че:

  • Подканва екипите да са отворени към промяна – защото всичко се случва изключително динамично в днешно време.
  • Хората стават по-гъвкави по отношение на промяна на нуждите на потребителите, нова конкуренция или нови технологии.

Често срещан въпрос, когато говорим за Agile, е: Планираме ли въобще в Agile проектите, след като нашите планове ще са базирани на куп неизвестни? Именно това е въпросът, чийто отговор ще търсим на двудневния курс с Теодора Тодорова от bTalks: SCRUM MASTER CERTIFICATION PREPARATION. Обучението ще се състои в Limacon Event Center на 14-15.11.2019 г.

 Двудневен курс с Теодора Тодорова от BTalks: SCRUM MASTER CERTIFICATION PREPARATION

НЕКА ДАДЕМ ОБАЧЕ КРАТКА НАСОКА НА ВЪПРОСА: ПЛАНИРАМЕ ЛИ В AGILE?

Разбира се! Тук обаче планирането се случва по време на целия проект, а не е цяла фаза в началото на проекта. Концепцията на адаптивното планиране е: Плановете са безполезни, но планирането е безценно.

Когато прилагаме правилните техники при планиране в един Agile проект, успяваме да постигнем по-голяма предвидимост. Плановете ни непрекъснато се настройват спрямо новата информация, която научаваме с напредването на проекта.

А КАК ВСЪЩНОСТ ПЛАНИРАМЕ ПРИ AGILE?

Адаптивното планиране е базирано на различното ниво на детайлност – колкото е по-дълъг периода, за който планираме, толкова по-малко детайли залагаме в описанието му и толкова по-голямо отклонение прилагаме в оценката. Нивата на планиране са: визия на продукта, изграждане на Roadmap (една година), планиране на Release (три месеца), за итерация (2-4 седмици) и на ден.

НЯКОЛКО СА НЕЩАТА, КОИТО МОЖЕМ ДА НАПРАВИМ, ЗА ДА ПОСТИГНЕМ ПРЕДВИДИМОСТ.

На първо място е правилното организиране на нашия списък със задачи – т.нар. Product Backlog. Той трябва да е с правилно ниво на детайлност и всяка задача да е оценена. Това изисква познаването и прилагането на конкретни техники от продуктовия собственик (Product Owner).

 Двудневен курс с Теодора Тодорова от BTalks: SCRUM MASTER CERTIFICATION PREPARATION

Следващото важно нещо е начинът, по който екипът оценява своите задачи. Много често се случва екипът да не е изградил споделено разбиране за принципа на оценяване. Например, някои членове включват буфери в оценките си, а други – не. Това обаче създава много проблеми при опитите да се постигне предвидимост.

Ето защо Agile екипите най-често използват Story Points и Planning Poker, като, разбира се, преди да бъдат при приложени тези техники, екипът трябва да е обучен как да работи с тях.

КАК ДА ИМПЛЕМЕНТИРАМЕ AGILE И В НАШИТЕ ПРОЦЕСИ?

За имплементирането на Agile съществуват различни рамки, като най-популярната е Scrum. Статистиката показва, че 70% от Agile екипите използват Scrum или комбинация от Scrum.

Обучението по SCRUM MASTER CERTIFICATION PREPARATION ще ви покаже как да приложите Scrum на практика и същевременно с това да се подготвите за най-разпознаваемия Scrum сертификат – Professional Scrum Master by scrum.org®. Всички техники, които споделихме, ще бъдат задълбочено разгледани и демонстрирани на практика.

 Двудневен курс с Теодора Тодорова от BTalks: SCRUM MASTER CERTIFICATION PREPARATIONТова обучение обаче не е само за Scrum Masters. То е за всички, които прилагат Scrum или елементи от Scrum в своя процес – лидери на екипи, програмисти, тестери, дизайнери, бизнес анализатори – за да разбират процеса и да могат да участват активно в оптимизирането и подобряването му.

Обучението е разработено изключително интерактивно и ще покаже на практика как се провеждат Scrum срещи, какви са отговорностите на всяка роля в Scrum екипа, как да планираме за по-дълъг период от време в нашия Scrum проект.

Очакваме ви! Запишете се до 12.11. и се възползвайте от намаление в цената за ранна регистрация. Повече за обучението прочетете на: SCRUM MASTER CERTIFICATION PREPARATION 

Предишна новина Следваща новина
ОБРАТНО

Абонирай се

Абонирай се за имейли (без спам) с новостите от света на маркетинга и продажбите, с полезни статии от събития и с дати за следващите ни обучения.