7 стъпки към по-ярко визуализиране на идеи

Събитие Визуална Лаборатория с Росица Христева

В работна площадка на креативността се превърна Limacon Event Center на 7-ми декември, когато проведохме практическа Визуална лаборатория с Роси Христева. Роси зареди пространството ни с положителната си енергия и феерия от цветове, които внесе.

Нейният уъркшоп беше истинско потапяне в света на визуалната комуникация, асоциативното мислене и въ-ображението.

Събитие Визуална Лаборатория с Росица Христева в Limacon Event Center КОЯ Е РОСИЦА ХРИСТЕВА?

Роси е основател, треньор и графичен фасилитатор в Speak To Inspire. Притежава повече от 18 години в обучението на хора и подпомага организациите да разгърнат своя потенциал, умения и увереност. Създава и провежда многобройни обучения в областта на личностното развитие, управление на хора и екипи, умения за продажби и обслужване на клиенти. Работила е с едни от най-големите международни и български компании, старт-апи и неправителствени организации.

През последните няколко години надгражда работата си с групи с методите на графично фасилитиране и графичен запис, които фокусират и въвличат хората, като провокират креативност, инициативност и отговорност.

ЗАЩО Е ВАЖНО ДА ВИЗУАЛИЗИРАМЕ ИДЕИТЕ СИ?

Визуализирането следва естествения начин, по който мислим, а именно – в картини и в образи. То разгръща способностите на нашето въ-ображение. Стимулира креативността ни. Подобрява нашата памет. Дава ни средство, чрез което да споделяме идеите си и да ги показваме по начин, по който да сме сигурни, че ни разбират.

Знаете ли, например, че ако само чуете дадена информация след 3 дни мозъкът ви помни едва 10% от нея? Ако я визуализирате, вероятността се увеличава до 80%. Невероятно, нали?

Визуализацията може да е мощен ключ към успеха. Към въздействието. Към израстването ни.

И тъй като Limacon е място, където целим всеки да се усъвършенства, даваме ви възможност и вие станете по-добър. Още днес. Предлагаме ви 7 стъпки, които да ви помогнат по пътя към по-ефектното визуализиране.

1. НАУЧЕТЕ 7-ТЕ ОСНОВОПОЛАГАЩИ ФОРМИ НА ВИЗУАЛНИЯ ЕЗИК

Те са като буквите в азбуката или нотите в музикалната стълбица. Потърсете ги в света около себи си – всеки един обект е изграден от няколко основни форми. Научите ли се да ги изобразявате, ще можете да нарисувате всичко и ще придобиете здрава основа. Основа, върху която да стъпите и да надграждате своите умения по визуализиране на все по-сложни форми и метафори.Събитие Визуална Лаборатория с Росица Христева в Limacon Event Center 2

 

2. ОТКРИЙТЕ ПОДТЕКСТА ВЪВ ВСЯКА ОТ 7-ТЕ ФОРМИ

7-те основни елемента могат да се комбинират по безброй начини, за да визуализират точно тази форма, която искате. Комбинирайте ги умело и винаги имайте предвид подтекста, който се крие зад всяка от тях:

  • Точка: символ на край, категоричност, а понякога и на ново начало
  • Линия: символ на движение, посока, продължение, свързване
  • Триъгълник: символ на пропорция и хармония
  • Квадрат/четириъгълник: символ на подреденост и ред
  • Стрелка: символ за организация в действие
  • Спирала: символ на безкрайност и промяна
  • Кръг: символ на безкрайността

3. МИСЛЕТЕ С ХИМИКАЛА

Мускулите на ръката ви имат памет. Колкото повече ги тренирате, толкова по-добри ще ставате. Образният език се учи като всеки друг.
Комбинирайте определени думи с техните символи. Рисувайте, докато мислите, докато си записвате задачите за седмицата или водите среща. Използвайте прости символи и форми. С времето ще забележите, че започвате да намирате нови решения, запомняте по-добре, а другите ви разбират бързо и са много по-ангажирани.

4. ПРЕГЪРНЕТЕ НЕСЪВЪРШЕНСТВАТА

Когато визуализирате, не се опитвайте да бъдете перфектни. Никой не е перфектен. Освен това запомнете, че мозъкът ви обича несъвършенствата. Те го стимулират и събуждат интереса му. Мозъкът иска да довърши образа, да го направи пропорционален и „правилен“. А в същото време всичко, което го “дразни”, го активизира и увеличава вероятността видяното да се запомни по-лесно и по-дълготрайно.

Събитие Визуална Лаборатория с Росица Христева в Limacon Event Center 3

5. ИЗПОЛЗВАЙТЕ ЦВЯТ ЗА ПО-СИЛНА ВИЗУАЛИЗАЦИЯ

Когато пишете на флипчарт, на бяла дъска, в собствен тефтер или другаде, използвайте черно. Черният цвят се възприема най-добре от окото и ще се превърне в най-добрия приятел на паметта ви. А негов неизменен спътник нека стане цветът.

Цветовете енергизират мозъка и правят нещата по-ясни. Когато нямате допълнителен цвят, използвайте сиво или жълто за светлосенките и за да подсилите дадени щрихи.

6. ЗАПАСЕТЕ СЕ СЪС СОБСТВЕНА ВИЗУАЛНА БИБЛИОТЕКА ОТ МЕТАФОРИ

Всеки от участниците във Визуалната лаборатория с Роси Христева си тръгна с такава. Научи се как да изобразява различни термини, които често използвате в работата си. Работи по собствен проект, след който се обогати със знание и ценни идеи, които да приложи още на следващия ден.

7. ТРЕНИРАЙТЕ ВСЕКИ ДЕН

Няма по-добър коуч за паметта ви от всекидневните упражнения. Тренирайте ръката си да рисува. Тренирайте мозъка си да помни. Тренирайте себе си, като правите мисловни карти (mind-maps) за по-важните срещи и презентации.

Тренирайте да пишете почти печатно, за да бъде разбираемо. Отново използвайте прости форми. Разделяйте буквите, за да са по-четивни. Пишете поне по една панграма на ден, за да тренирате почерка си. Ето 3 примера, върху които може да се упражнявате ежедневно:

Вкъщи не яж сьомга с фиде без ракийка и хапка люта чушка.
Ах ти, чудна българска земьо, полюшвай цъфтящи жита!
За миг бях в скърцащ плюшен фотьойл.

Събитие Визуална Лаборатория с Росица Христева в Limacon Event Center 4

Участниците във Визуалната лаборатория научиха още редица хитрини за по-лесно и ярко визуализиране. Получиха собствен скицник, на който тренираха и ще продължават да тренират своите умения. Работиха самостоятелно и по двойки в няколко практически задачи.

Накрая на деня всеки получи сертификат от Speak to Inspire за удостоверение на това, че успешно е преминал работилница за визуализиране на идеи.

Благодарим на Роси Христева, че след Практическото обучение: Вдъхновявай с речта си отново избра Limacon Event Center като място, където да проведе и своята Визуална лаборатория.

Нямаме търпение да се видим отново!

За да не пропуснете следващото интересно обучение в Пловдив, следете всички наши събития. Как? Като посещавате редовно сайта на Limacon Event Center, абонирате се за нашия имейл бюлетин на welcome@limacon.bg и следите новостите, които публикуваме в социалните мрежи:FacebookInstagramLinkedIn

Предишна новина Следваща новина
ОБРАТНО

Абонирай се

Абонирай се за имейли (без спам) с новостите от света на маркетинга и продажбите, с полезни статии от събития и с дати за следващите ни обучения.