5 съвета за създаване на продуктово видео с минимален бюджет

Как да създаваме интересни видеа, за да промотираме бизнеса си? Какъв подход да използваме? Каква стилистика? И откъде да започнем, за да стигнем финалната си цел?

На тези и още много въпроси отговориха на 26.02.2018 г. гостите ни от Криейтив студио Павилион – Борислав Христов и Мелина-Елина Бондокова. В Limacon Event Center те проведоха еднодневен уъркшоп на тема „Вдъхновяващи продуктови видеа с минимален бюджет“. Потопиха всички участници в магията на видео монтажа, подходи за реализиране на завладяващо видео и тенденции във видео обработката.

От 5 години Павилион се доказва като новаторско студио, което влага креативност и индивидуален подход към всеки проект. Работи най-вече в сътрудничество с фрийлансъри, което позволява перфектния подбор за всяка отделна задача. Има успешно реализирани проекти за клиенти като К-Express, Алианц Банк България, REWE, БЗД и много други.

По време на еднодневния уъркшоп в Limacon Event Center Борислав Христов и Мелина-Елина Бондокова споделиха ценен опит и знания. Дадоха насоки към всеки от присъстващите как да подобрят своето онлайн присъствие и какви видеа да използват за бизнеса или идеята си. Споделяме два от казусите, които обсъдихме на 26.02.

Казус №1

Една от участничките в уъркшопа иска да заснема свои видео уроци. Целта й е да бъде полезна на хората, като същевременно промотира себе си.

За да успее в начинанието си, тя трябва да има конкретен сториборд, който да е добре структуриран и идентичен при всеки урок. Важно е всяко видео да започва с кратко интро, което да е винаги еднакво. Повторението на отделни фрази е почти задължително, а употребата на линеарни структури и рисунки е желателна. Разбира се, необходимо е създаването на уебсайт и профили в няколко социални мрежи. Всичко това спомага за изграждане на идентичност и по-лесна разпознаваемост сред зрителите. От изключителна важност също е употребата на отделен микрофон при заснемането на видео уроците, за да бъде звукът максимално чист.

Казус №2

Друг участник в уъркшопа „Вдъхновяващи продуктови видеа с минимален бюджет“ сподели, че се занимава с ремонт на електроника. За промотирането на неговата услуга подходящо би било предоставянето на нещо безплатно. Лесно за направа и същевременно полезно би било видео, в което се показва как се извършва конкретен ремонт. На екрана се виждат нечии ръце, които разглобяват, поправят и отново сглобяват телефон, например. За да се направи такова видео, са необходими: изчистена среда, подходяща музика, насочена лампа и добавяне на субтитри (може само с опорни точки). Такъв продукт е от типа how-to и е ценен, защото:

  • Показва, че вие реално знаете как се поправя телефон и зрителят вижда как ще се процедира с неговия;
  • Полезни сте на хората, защото им подарявате информация как могат да направят нещо сами. Те обаче осъзнават колко е трудно и решават да възложат тази задача на вас.

Обсъдихме, разбира се, казусите на всички участници в уъркшопа. Обменихме също тайни между професионалисти графични дизайнери. Какви бяха те ли? Това научиха само онези, които присъстваха на събитието. За всички вас обаче, които не успяхте да дойдете, споделяме кои са онези 5 съвета за създаване на продуктово видео с минимален бюджет, върху които акцентираха нашите лектори.

Storyboard… once and forever!

Образно казано, сторибордът е вашият визуален път за действие. В няколко изображения проследявате сценария на вашето видео. Това се прави, за да определите още от самото начало стилистиката, с която ще работите, цветовете, които ще използвате, и продължителността, в която трябва да се вместите. Сторибордът е изключително важен при работата с клиенти, защото улеснява комуникацията и дава визуален израз на бъдещия готов продукт.

В анимацията и видеообработката се говори с множество метафори и хиперболизации, които е важно да се определят още в самото начало от процеса на работа. Те трябва да се съгласуват преди да се реализират.

По време на уъркшопа видяхме нагледни примери за вече изграден сториборд и готовите видеа към него.

Музика, звук и глас зад кадър…?

Дали ще използвате само едно или и трите, е въпрос на личен избор. Това зависи най-вече от целта на видеото, неговата стилистика и ефекта, който искате да постигнете. Има обаче няколко правила, които е важно да запомните.

Звукът трябва да започва 2 фрейма преди картината, понеже човек вижда преди да чуе. По този начин се уравновесява възприятието. Правилният подбор на музика, било то фонова или не, е важен, защото определя темпото на видеото.

Режисьорът на глас зад кадър също има ключова роля, когато актьор чете реплики за видеото. Той знае какъв глас му трябва за всеки проект, както и кое по какъв начин трябва да се каже, за да се постигне желаният ефект. Наясно е, че 120 думи са абсолютният максимум, който може да се изговори в рамките на 1 мин.

Когато правите анимация, е по-добре, ако музиката и записът на гласа са готови предварително и спрямо тях се сглобява видео. Причината е, че анимирането е трудоемка задача и нанасянето на последващи корекции значително усложнява процеса.

GIF да има…!

GIF видеата се радват на широка популярност най-вече в социалните мрежи. Те са интересен начин да популяризирате своя бизнес и същевременно са лесни за направа. Най-полезната програма за създаване на висококачествени GIF-ове е Adobe After Effect, но има и други, с които се работи по-лесно. Вече са на разположение и различни сайтове, чрез които се постигат интересни GIF видеа. Най-важното при създаваното на такъв тип визуален продукт е той да има цикъл. Това се постига, когато видеото започва и свършва на едно и също място, даден елемент влиза и излиза от екрана или всичко започва и свършва на еднакъв фон. По този начин GIF-ът не се накъсва и визуализацията му е много по-приятна за окото.

Stop-motion за всеки бизнес…!

Stop-motion е техника за заснемана на видеа, която може да се приложи за всеки бизнес и за рекламирането на всеки продукт или услуга. При този вид видеообработка се работи с 12 кадъра в секунда, а понякога и с по-малко. Снимките се правят ръчно и могат да се монтират чрез почти всяка програма, но най-подходяща в случая е Dragonframe.

При заснемането на професионално stop-motion видео е важно да се спазват няколко правила.

  • Фотоапаратът не се докосва, а се работи с дистанционно или друго свързано устройство;
  • Задължително се прави празен кадър т.е. заснемаме на фона без продукт;
  • Средата е статична и без никаква промяна в нея по време на целия процес на работа;
  • Хората винаги работят с тъмни дрехи, защото облеклото им може да хвърля отблясъци;
  • Работи се в среда с контролирано осветление и изцяло ръчни настройки на апарата

Търпението му е тайната…!

5 съвета за създаване на продуктово видео с минимален бюджет

С направата на каквото и видео да се захванете, въоръжете се с голяма доза търпение. Изработката на 2-минутно stop-motion видео може да ви отнеме 2 дни само за заснемане на кадрите и 2 дни за тяхната обработка. И това е, при условие че отделите цялото си внимание и вече имате опит в направата на подобни видеа.

Така че бъдете търпеливи, използвайте въображението си и карайте нещата да се случват.  Помнете, че животът е движение. Трябва да експериментираме и да не се страхуваме да показваме това, което сме направили.

Благодарим на Борислав Христов и Мелина-Елина Бондокова, че ни гостуваха в Limacon Event Center. Ние вярваме, че пътят към успеха се корени в това да не спираме да се учим през целия си живот. Ако и вие следвате подобна философия, не пропускайте следващите ни обучения, уъркшопи и семинари в Пловдив. Научете за тях през нашия сайт или ни следете в социалните мрежи: FacebookInstagramLinkedInTwitter.

Предишна новина Следваща новина
ОБРАТНО

Абонирай се

Абонирай се за имейли (без спам) с новостите от света на маркетинга и продажбите, с полезни статии от събития и с дати за следващите ни обучения.