10 типа въпроси, които работодателят да зададе при интервю за работа

Хората са задвижващия механизъм в една компания. Те са като малки зъбчати колелца, които трябва да работят в синхрон, за да работи цялата машина. Но подборът и наемането на кадри, не е лесно начинание. В днешните конкурентни условия на пазара на труд се оказва все по-трудно да намериш правилните хора за точната позиция.

Процесът на подбор е като играта на карти – знаеш правилата, но не знаеш що за коз ще извади от ръкави си човека пред теб. 

А същевременно всеки работодател желае да наеме най-добрите и най-компетентни служители. Тези, които ще са отговорни, лоялни и ще съумеят да се сработят със сегашния екип. Въпросът е… 

Как да открием и да привлечем тези хора при нас?

За да отговорим на този и на още много въпроси от сферата на Човешките ресурси, на 27.02.2018 г в Limacon Event Center организирахме обучение на тема HR за НЕ HR-и: Умение за подбор за мениджъри и тийм лидери. Гост лектор беше Дичо Узунов, HR експерт в CTeam. През годините той е работил за фирми като DHL, Globul, Praktiker, Metro Cash & Carry, Devin и др. Има над 20 години опит и много ценни знания, които сподели. Ето кои са 10-те типа въпроси, които всеки работодател да зададе на кандидатите си при интервю за работа.

1. ОТВОРЕНИ ВЪПРОСИ

Това е добър метод, с който да започнете. Дава възможност събеседника ви да представи себе си, а вие да получите полезна информация за него още в самото начало.
Пример: Разкажете ми нещо за себе си и за сегашната си работа.

2. ИЗЯСНЯВАЩИ И ПРОУЧВАЩИ ВЪПРОСИ

Чрез тях получавате допълнителна информация. Проучвате детайлите и фактите, за да научите повече за конкретни умения на кандидата.
Пример: Споменахте, че сте работили по този проект. Ще ми кажете ли каква беше Вашата роля, как допринесохте за компанията и какъв опит натрупахте?

3. ЗАТВОРЕНИ ВЪПРОСИ

На тях се отговаря с една дума или едно изречение. Целта им е да уточнят даден факт и да получите ясен отговор.
Пример: Кога и/или защо се случи това?

Интервю за работа

4. ХИПОТЕТИЧНИ ВЪПРОСИ

С тях се създава хипотетична ситуация, а кандидатът предприема хипотетични действия. Препоръчително е този тип въпроси да са свързани конкретно с дейността на фирмата и да се подготвят предварително.
Пример: Прекият Ви началник Ви възлага задача, с която не сте съгласен. Как ще реагирате?

5. ПОВЕДЕНЧЕСКИ ВЪПРОСИ

Интервюиращият задава въпрос, свързан с поведението на кандидата в реална ситуация – как е действал, как е предотвратил проблем и т.н. Целта е да се съберат доказателства за това как кандидатът се е държал в типична ситуация, като се предполага, че той ще действа по същия начин и в бъдеще.
Пример: Разкажете ми за случаи, в които сте убедили свои колеги да извършат нещо, което те не са били склонни да направят.

6. ВЪПРОСИ ЗА РАЗКРИВАНЕ НА УМЕНИЯ И ПОЗНАНИЯ

Използват се, за да се установи какво знае кандидатът, какви умения притежава и какви компетенции има. Могат да са затворени, отворени, изясняващи и проучващи.
Пример: Бихте ли ми казали какъв точно опит имате с… и откога го използвате?

7. ВЪПРОСИ ЗА МОТИВАЦИЯ

Мотивацията е личностно качество, което е трудно да се долови още при първа среща. Ето защо е трудно с директен въпроси да научим какво мотивира даден човек. В подобна ситуация е удачно да използваме друг тип въпроси, от които да си извадим съответните изводи.
Пример: Защо решихте да приемете работата във фирма Х? – повдига въпроса за кариерното развитие.

8. ДОИЗЯСНЯВАЩИ И ПОДПОМАГАЩИ ВЪПРОСИ

Задават се с цел да се поддържа смислен разговор и окуражаване на кандидата да разкаже повече за нещо, което току що е споменал.
Пример: Какво направихте след това?

9. ВЪПРОСИ ЗА ДОСЕГАШНАТА РАБОТА НА КАНДИДАТА И ЗА КАРИЕРАТА МУ

Дават информация и индикация за мотивацията на кандидата. Чрез тях може да се установи дали в течение на времето човекът е придобил нови знания и умения.
Пример: Какви по-различни умения използвахте, след като бяхте повишен?

10. ФОКУСИРАНИ ВЪПРОСИ ЗА РАБОТА

Предназначени са да дадат повече информация за специфични аспекти от работата на кандидата.
Пример: Колко дни сте отсъствали от работа през последната година?

БОНУС ИНФОРМАЦИЯ

Избягвайте задаването на т.нар. безполезни въпроси, с които може да подведете кандидата. Също така въпроси, които съдържат прекалено много информация и водят до объркване. Например: Така мислите, нали? / Какви умения използвате най-често в работата си – технически, мениджърски, комуникационни или други?

Има също въпроси, които е добре да избягвате. Те са свързани с възрастта на кандидата, заболявания и инвалидност, бременност и наличие на деца в семейството, грижа за децата, религия, политическа ориентация и др. деликатни теми за разговор.

Предишна новина Следваща новина
ОБРАТНО

Абонирай се

Абонирай се за имейли (без спам) с новостите от света на маркетинга и продажбите, с полезни статии от събития и с дати за следващите ни обучения.