10-те грешки на неопитния презентатор

Сигурен съм, че всеки е присъствал на скучни, непоследователни и изпразнени от съдържание презентации – много е фрустриращо, нали?

Обзалагам се обаче, че поне веднъж в живота си сте срещали презентатор, който никога няма да забравите. Вероятно той ви е впечатлил със знания, може би ви е вдъхновил с думи и държание или дори, в рамките на деня, ви е променил живота. Спомнихте си го нали? А не искате ли да бъдете като него?

Е, да, но за да стигнете до този момент, в който с думи и присъствие вие променяте гледни точки и съдби, ви трябват доста упражнения.

event_website_3

И понеже съвсем скоро в Limacon ще проведем двудневно обучение по презентационни умения на тема „Презентации, които променят света“, решихме днес, в тази статия да ви споделим 10-те най-често срещани грешки на младите и неопитни презентатори като нас.

Грешка 1: Нямате предварителна подготовка

Стийв Джобс е признат за един от най-вдъхновяващите лектори в света. И дори за мнозина, които са го гледали, да изглежда сякаш той се справя с лекота и без много да му мисли, зад всяка една от лекциите на Стийв стоят часове и дори дни усилена подготовка.

Внимателната предварителна подготовка е ключова за вашата добра презентация. Разбира се, времето за подготовка зависи от дължината на презентацията и темата, но човек никога не може да бъде твърде добре подготвен.

Добрата подготовка ви помага и за още нещо – да управлявате вашите емоции по време на презентацията, защото когато познавате в детайли темата, по която ще говорите, е по-малко вероятно да се изнервите или притесните.

Грешка 2: Не сте се запознали с мястото и оборудването, което то предлага

Представете си, че презентацията ви започва след по-малко от час. Вие пристигате на мястото и с ужас установявате, че проекторът не може да бъде свързан с лаптопа ви, а на място нямат друг лаптоп. В допълнение, когато най-накрая намирате изход от първата ситуация, се оказва, че екранът на проектора е 4:3, а вашата презентация е направена за 16:9 екран. В този момент перфектният дизайн и интересните визуализации на презентацията ви автоматично стават безсмислени.

И още нещо важно: Без значение на каква програма правите презентацията си, винаги запазвайте едно копие в PDF файл. По този начин, дори и да използвате чужд компютър, слайдовете и шрифтовете ви ще останат същите!

Грешка 3: Игнорирате реакциите на публиката

Понякога лекторите така се увличат по собствената си презентация и слайдове, че напълно забравят за публиката. Никога не започвайте вашата презентация преди да запознаете аудиторията с нейното съдържание по точки. Обяснете на хората за времетраенето, паузите и моментите за въпроси. Това е много важно, за да изградите доверие сред слушателите си още преди да сте започнал да говорите по същество. Следете реакциите на публиката и ако се наложи, скъсете части от презентацията, така че да не губите интереса им.

Грешка 4: Подбрали сте неподходящо съдържание

Основната цел на една презентация е да предоставя интересна информация на публиката. Много е важно да прецените какво съдържание и по какъв начин ще поднесете на вашата аудитория. Съветваме ви предварително да се поинтересувате какъв е профила на хората, пред които ще говорите. Защо са тук? Знаят ли нещо вече по темата? На каква възраст са и какви са техните очаквания? Не е подходящо да представяте базова информация по време на презентация, на която сте поканили експерти.

Съвет: Ако говорите пред колеги, за които сте сигурни, че имат дори по-добри познания по темата от вас, изградете така презентацията си, че да се получи като дискусия.

Грешка 5: Твърде многословни сте

Кратките и ясни презентации често въздействат по-силно на публиката. Опитайте се да се ограничите до няколко основни точки. Ако хората чакат прекалено дълго да стигнете до основната си теза в презентацията, ще загубят интерес. Човек слуша и гледа внимателно между 15 и 20 минути. Затова ако искате хората да запомнят основните ви тези, вместете най-важното от презентацията си в тези 20 минути, а след това измислете нещо интерактивно, с което да приковете вниманието им.

Грешка 6: Не достатъчно интересна и интригуваща визуализация

Лошият дизайн и визуализация могат да провалят и най-съдържателната презентация. Всички сме виждали презентации в дразнещи очите цветове, ненужни анимации или видеа и шрифтове, които не могат да се четат. Най-въздействащите презентационни визуализации не са мигащите и крещящите. Бъдете семпли, ясни и слагате на слайда наистина само най-нужните за аудиторията ви информационни материали.

При избора на фон и цветове, имайте в предвид къде ще се провежда презентацията /Грешка 2/ – тъмен фон със светъл или бял текст се вижда по-добре в затъмнена зала, докато светъл фон с тъмен текст се вижда по-добре в силно осветени помещения.

И още: Използвайте снимки с високо качество! Ако презентацията ви е на голям екран и публиката е близо до него, много лошо впечатление прави ниското качество на снимките.

Грешка 7: Сложили сте твърде много текст на слайдовете

Най-важното правило за използване на текст в слайда ви е да е кратък и ясен. Стремете се да имате максимум до 3-4 думи по дадена точка и не повече от три подточки на слайд. Това обаче не означава, че трябва да се разпростирате в безброй слайдове. Добре е да имате не повече от 10 или по-малко за 30-минутна презентация.

Грешка 8: Говорите несвързано и неясно

Въпреки че прекарваме огромна част от деня си в комуникация с околните, това не може да се сравни с говоренето пред публика. Изисква се доста практика и усърдие, за да можете да говорите пред повече хора ясно, в свързани смислово изречения и спретнато.

Ако не успявате да структурирате добре изказа си, това може да ви накара да се втурнете през презентацията и хората да не схванат основните ви послания.

Съвет: преди презентацията, тренирайте дишането си и опитайте да го успокоите. Ако се усетите, че започвате да бърборите неясно, направете пауза, пийте повечко вода. Това ви дава време да се съберете и концентрирате.

Хубаво е да си отделите време и да посетите курсове по презентационни умения като нашия, в които се дават съвети и за техниките на правилното дишане.

Грешка 9: Твърде статични сте по време на презентацията

Много често срещана грешка е вдървяването по време на презентация и стоенето на едно място, сякаш сте наказани. За публиката това означава две неща – или сте много притеснени или нямате никакво желание да стоите пред тях.

Динамичното поведение, особено ако имате сцена, ви помага да задържите вниманието на публиката върху вас. Великите презентатори като Стийв Джобс често се движат от единия край на подиума до другия.

Също така не пренебрегвайте езика на тялото си и използвайте жестове. Внимавайте все пак какво правите с ръцете си и не ръкомахайте прекалено много. Важно е поведението ви да изглежда естествено и непринудено. Това създава доверие у хората във вашата експертиза и познания.

Грешка 10: Избягвате очния контакт с публиката

Били ли сте някога на презентация, на която лекторът през цялото време си гледа в слайдовете, компютъра, бележки или краката? Какво впечатление е оставил този човек у вас?

Срещайки погледа на човека, особено на предните редици, създава връзка между вас. Гледайки колкото се може повече хора по време на презентацията ви, може да ви даде много информация за това дали хората разбират какво им говорите и дали това е полезно за тях.

Ако видите в много лица знак за отегчение или умора, може да ги събудите с по-висок тон, някоя лека шега или повече движение по сцената.

Съвет: ако искате да сте по-въздействащи като презентатори, изберете си човек от първия ред в публиката и при удобни моменти го поглеждайте кимайки или усмихвайки му се. Скоро и той ще започне да ви се усмихва и да се съгласява визуално с вас. По някое време може да го попитате за името и да влезете в много кратък диалог по дадената точка. Това създава не само у него, но и в публиката усещане за близост и личен подход.

 

Ако искате да научите повече по темата и то от истински виртуоз в презентационните умения, натиснете тук:

презентации, които променят света, Михаил Стефанов

 

Предишна новина Следваща новина
ОБРАТНО

Абонирай се

Абонирай се за имейли (без спам) с новостите от света на маркетинга и продажбите, с полезни статии от събития и с дати за следващите ни обучения.