Блог

10 типа въпроси, които работодателят да зададе при интервю за работа

Все повече компании в днешно време се сблъскват с трудности при наемане и подбор на нови служители. Всяка фирма, било то малка, средна или голяма, се нуждае от добър екип. Човешкият фактор е движещата сила на един успешен бизнес. Затова всеки работодател желае да наеме най-добрите и най-компетентни служители, които ще са отговорни, лоялни и ще съумеят да се сработят със сегашния екип.

Въпросът е: Как да открием и да привлечем тези хора при нас?

За да отговорим на този и на още много въпроси от сферата на Човешките ресурси, на 27.02.2018 г в Limacon Event Center организирахме обучение на тема HR за НЕ HR-и: Умение за подбор за мениджъри и тийм лидери. Гост лектор беше Дичо Узунов, HR професионалист в CTeam. През годините той е работил за фирми като DHL, Globul, Praktiker, Metro Cash & Carry, Devin и др. Има над 20 години опит в областта и много ценни знания, които сподели.

По време на целодневното обучение научихме:

 • Кои са елементите на процеса за набиране на персонал – цели, стратегия, формат, планиране, изчисляване индекс на текучеството и т.н.;
 • Кои са най-важните мотивиращи фактори при привличане на нови служители според работодателя и според кандидатите;
 • Как да търсим и да подберем своя персонал – дефиниране на изискванията и компетентностен профил на идеалния кандидат, начини за набиране на кандидати за интервю;
 • Как да оптимизираме процеса по преглед и селекция на CV-та, като същевременно го направим по-ефективен;
 • Кога да правим интервю по телефона, кога на живо и какви са основните типове интервю за подбор;
 • Как да се подготвим за провеждане на интервю за работа и какви техники да използваме;
 • Как да оценяваме кандидатите, така че да сведем субективния фактор до минимум;
 • Кои са най-често срещаните грешки при интервю за подбор.

Обучението беше много полезно за мениджъри на малки и средни фирми, които съвместяват задълженията на HR-а с други отговорности. Сред гостите имаше именно такива управители и ръководители, HR асистенти, както и хора, които се занимават или ще се занимават с подбор на персонал.

И тъй като в Limacon вярваме, че човек трябва да се усъвършенства и да се учи цял живот, споделяме ви 10 типа въпроси, които работодателят да зададе по време на интервю за работа. Разбира се, не е необходимо да използвате всички тях, но запомнете, че ключът към успеха се крие в разнообразието. Задавайте различни въпроси, за да може да получите максимално изчерпателна информация и да си изградите правилна преценка за кандидата пред вас. Помнете, че целта на срещата ви е той да разкаже за себе си, затова придържайте се към правилото 80/20. Споделете нещо за компанията ви и с какво се занимавате, но окуражавайте събеседника си към водене на диалог. Стремете се да оставите кандидата да говори през 80% от времето, докато вие се ограничите в 20%. А 10-те типа въпроси, които е добре да зададете, са следните.

 1. Отворени въпроси

Това е добър метод, с който да започнете. Дава възможност събеседника ви да представи себе си, а вие да получите полезна информация за него още в самото начало.
Пример: Разкажете ми нещо за себе си и за сегашната си работа.

 1. Изясняващи и проучващи въпроси

Чрез тях получавате допълнителна информация. Проучвате детайлите и фактите, за да научите повече за конкретни умения на кандидата.
Пример: Споменахте, че сте работили по този проект. Ще ми кажете ли каква беше Вашата роля, как допринесохте и какъв опит натрупахте?

 1. Затворени въпроси

На тях се отговаря с една дума или едно изречение. Целта им е да уточнят даден факт и да получите ясен отговор.
Пример: Кога и/или защо се случи това?

 1. Хипотетични въпроси

С тях се създава хипотетична ситуация, а кандидатът предприема хипотетични действия. Препоръчително е този тип въпроси да са свързани конкретно с дейността на фирмата и да се подготвят предварително.
Пример: Прекият Ви началник Ви възлага задача, с която не сте съгласен. Как ще реагирате?

 1. Поведенчески въпроси

Интервюиращият задава въпрос свързан с поведението на кандидата в реална ситуация – как е действал, как е предотвратил проблем и т.н. Целта е да се съберат доказателства за това как кандидатът се е държал в типична ситуация, като се предполага, че той ще действа по същия начин и в бъдеще.
Пример: Разкажете ми за случаи, в които сте убедили свои колеги да извършат нещо, което те не са били склонни да направят.

 1. Въпроси за разкриване на умения и познания

Използват се, за да се установи какво знае кандидатът, какви умения притежава и какви компетенции има. Могат да са затворени, отворени, изясняващи и проучващи.
Пример: Бихте ли ми казали какъв точно опит имате с… и откога го използвате?

 1. Въпроси за мотивация

Мотивацията е личностно качество, което е трудно да се долови още при първа среща. Ето защо е трудно с директен въпроси да научим какво мотивира даден човек. В подобна ситуация е удачно да се използват друг тип въпроси, от които да си извадим съответните изводи.
Пример: Защо решихте да приемете работата във фирма Х? – повдига въпроса за кариерното развитие.

 1. Доизясняващи и подпомагащи въпроси

Задават се с цел да се поддържа смислен разговор и окуражаване на кандидата да разкаже повече за нещо, което току що е споменал.
Пример: Какво направихте след това?

 1. Въпроси за досегашната работа на кандидата и за кариерата му

Дават информация и индикация за мотивацията на кандидата. Чрез тях може да се установи дали в течение на времето човекът е придобил нови знания и умения.
Пример: Какви по-различни умения използвахте, след като бяхте повишен?

 1. Фокусирани въпроси за работа

Предназначени са да дадат повече информация за специфични аспекти от работата на кандидата.
Пример: Колко дни сте отсъствали от работа през последната година?

БОНУС ИНФОРМАЦИЯ

Избягвайте задаването на т.нар. безполезни въпроси, с които може да подведете кандидата. Също така въпроси, които съдържат прекалено много информация и водят до объркване. Например: Така мислите, нали? / Какви умения използвате най-често в работата си – технически, мениджърски, комуникационни или други?

Има също въпроси, които е добре да избягвате. Те са свързани с възрастта на кандидата, заболявания и инвалидност, бременност и наличие на деца в семейството, грижа за децата, религия, политическа ориентация и др. деликатни теми за разговор.

Благодарим на Дичо Узунов, че гостува в Limacon Event Center и проведе своето обучение в Пловдив. Не пропускайте следващите ни събития, които също ще са ценен източник на знание. Какви ще бъдат те, може да проверите на нашия сайт. Посещавайте го редовно и ни следете в социалните мрежи: Facebook, Instagram, LinkedInTwitter.