Блог

Уелнес: изкуството да живеем добре

wellness_website_article_cover

An article by: Irina Dorosieva

Достатъчно ли е физическото здраве, за да бъдем щастливи и удовлетворени от живота? Защо много здрави хора се чувстват психически и емоционално не добре, въпреки че полагат системни грижи за тялото си? Може ли да просперираме единствено чрез интелектуално и духовно развитие?  Губейки здравето си, ние губим всичко, но постигането на оптимално здраве, се оказва комплексна дисциплина, в която нашето физическо, психическо, емоционално, духовно, социално и личностно развитие работят в синхрон, съзнателно управлявани от нас.

Уелнес не е фиксирано понятие, а динамичен процес, в който всеки един поемайки своята лична отговорност към изграждането и постигането на своя оптимален здравословен модел, има силата да промени живота си работейки съзнателно за развитието на своя капацитет – физически, психически, интелектуален, емоционален, духовен и социален.

Уелнес всъщност е начин на живот. Това е нашето желание и активно търсене на възможности за развитие на потенциала ни. Да бъдем осъзнати в избора, който правим всеки ден, във всяка една сфера и етап от живота си. Да поемем отговорност за това, което ни се случва и да предприемем стъпки към положителна промяна там, където намираме за нужно.  Да бъдем честни и откровенни със себе си и осъзнати в нуждите и желанията си.

Как живеем уелнес?

  • Активно да работим за постигането на цялостно физическо здраве като открием и практикуваме това, което ни е приятно. Фитнеса може да е подходящ за едни, йогата за други, а разходката в планината за трети. Под каквато и форма да е, ние трябва да поемем отговорност за нашето тяло- да се научим да разпознаваме кои храни са подходящи за нас и кога сме прекрачили прага на преумората. Твърде често ние подтискаме сигналите, които тялото ни изпраща, движейки се по инерция до момента на настъпване на физически срив. Уелнес ни учи, че превенцията е много по-важна от правилното лекуване. В древен Китай, например, се е плащало на лекарите, само когато отиваш на профилактика. Kогато си болен, не плащаш такса, защото лекарят не си е свършил работата. Физическото здраве е лична отговорност, която всеки един от нас трябва да поеме.
  • Как да разберем взаимовръзката между нашето психическо и емоционално здраве и качеството на нашия живот? Трябва да спрем да приемаме всичко, което нашия ум каже за вярно и да се научиим да наблюдаваме мисловния си поток – как умът ни реагира в определени ситуации и какви анализи и заключения си прави. Умението, да наблюдаваме своя мисловен процес, е ключов фактор за подобряването на качеството ни на живот и цялостното ни благосъстояние. Защото всяко нещо, всяка еднa идея или импулс, се раждат именно там- в ума ни. Проблемът обаче идва от това, че всичко, което умът ни разпознава като истинско, се базира на сбора от външни фактори и преживявания, които сме акомулирали през живота си. Тоест, решенията, които взимаме и заключенията, до които достигаме, са рядко в синхрон с нашите истински нужди и потребности. Това, неминуемо, води до разочарования и усещането, че никога не сме напълно удовлетворени от живота си, връзките и постиженията си. Винаги нещо липсва, нещо което ако постигнем, ще ни доведе до мечтания връх. И така до момента, в който след години на преследване неминуемо се обръщаме назад и с тъга константираме, че сме пропиляли най-безценния дар – собствения си живот. Научавайки се да управляваме емоциите и мислите си, да сме фокусирани върху настоящия момент, всъщност ние се учим как да живеем в синхрон със своите ценности разбирайки кое е важно за нас – да бъдем автентични и до края верни на себе си.
  • Да работим за съзнателното изграждане и развитие на положителни и ползотворни отношения, да градим връзки и познанства на базата на взаимно доверие и взаимопомощ. Съзнателното развитие на нашия социален капитал ще ни осигури достъп до много повече възможности, знание и информация, но също така и шанса да работим колективно за развитието на едно добре функциониращо и полезно за всички общество. Такова, каквото бихме искали да завещаем на нашите деца.

Ирина е скъп гост на нашето пето издание на „Закуси с мен“ на 18.11. от 08:30!

За повече информация и записване: https://www.facebook.com/events/1690703827886315/