Блог

За социалния капитал на един сандвич

sandwich_blog-post

15183824_10157776026005503_156021055_o

Тези статии, в които има немалка доза емоция, често трябва да се пишат, когато още си под властта й. Тогава каквото и да напишеш, все ще е правилното.

Винаги съм бил социален капиталист и вярвам, че отварянето на хората за споделяне, съвместно създаване и поделяне на щастието, е тази философия, която ще ни прави силни и успешни.

Един от нашите формати, които създадохме с идеята да ускорява развитието на социалния капитал, е „Закуси с мен“. Една елементарна сбирка на предприемчиви хора в ранна петъчна утрин, които освен, че закусват заедно, дискутират по интересни за всеки от тях теми.

В една такава среща, на която скъп гост ни беше Георги Ангелов /не пояснявам кой кой е, защото всички са просто предимно хора, прекрасни при това/, се роди идеята да направим нещо за възпитаване на интерес и стремеж към здравословно хранене у тийнейджърите, защото както повечето участници констатираха – те ядат предимно боклуци. Причините са много. Забързано ежедневние, малко пари на родителите, много модерното ядене на макдоналдски храни и тн.

Но ние искахме да покажем, че не е скъпо да уважаваш тялото си.

15123338_1023569391086550_3735997808146664099_o

И ето, че се случи това, за което аз лично живея – тайната съставка за избухване на силен социален капитал, беше на лице. Хората, които бяха на тази среща, си вярваха. Между тях се изграждаше най-ценният ресурс за щастие днес – доверието. Учителките, които бяха на закуската усещаха, че може да доверят реномето си на тази идея /прекрасна Елисавета Христова, чиято двигателна сила за по-добро образование днес, е неизбежно заразяваща/; Ваня като майка, която почувства, че може да довери не само нейното, но и други деца  на подобно начинание; шефовете готвачи, които с такава страст и себеотдаване показаха на децата колко е куул да си правиш здравословен сандвич сам; всички други прекрасни хора, които просто подариха не само доверие, но и помощ и идеи и да, ние от екипа на Limacon, за които това беше един от онези моменти, даващи смисъл на всичките ни безсънни усилия да развиваме това място като средище за цъфтеж на социален капитал.

И така се роди кампанията с работно /подчертавам/ заглавие „Направи си сандвич“. Един сандвич, направен от дете, с толкова много социален капитал в съставките си. Всеки от нас даде много, но и взе много. Някои усмивки, други познанства, а всички – гордост да виждаш децата така запленени от едно уважително внимание към тях. И разбира се – от звездните шефове готвачи.

15137421_1023569624419860_527334991900702269_oСкоро ще обявим основните ни идеи и цели на кампанията и естествено – търсим още съмишленици. Така де, социални капиталисти.

Надявам се разбрахте колко ценен е социалният капитал на един сандвич днес. А и снимките го доказват.

Вие имате ли история за такъв „сандвич“?

Ако имате, ще се радвам да ни я разкажете и с удоволствие ще я споделим с нашата общност от социални капиталисти. Трябва повече хора да „виждат“ магията на създаването на социален капитал.

А да, и разбира се пиша тези редове, докато се наслаждавам на един вкусен сандвич, направен от /убеден съм в това/ някой от бъдещите лидери на България. Нека просто ние днес им докажем, че не са сами.

Благодарим на учениците от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и ги очакваме отново!