Event Center

Детска работилница с Къща Вален Монтесори

montesori-rabotilnica_1200x800_1

Веднъж седмично чудните кошерчета на Вален Монтесори ще събират любознателни пчелички от 3 до 6 годинки в Limacon-център за развитие на социален капитал.

Ние споделяме теорията на д-р Мария Монтесори, че децата се раждат с невероятни способности за учене и вътрешно желание да изследват, откриват и научават за света около себе си. Затова и предлагаме на Вашите деца свободна себеизява в подготвена  от монтесори педагог среда.

Валентина Михайлова е не само дипломиран монтесори педагог в Монтесори Асоциация във Вюрцбург, но и невероятно слънчев и търпелив човек, открил своето призвание – да обогатява душевния свят на детето. Следвайки своята мечта, тя създава първата в Пловдив Монтесори къща. За Валентина педагогиката на Монтесори помага на децата да изразяват себе си, да бъдат самостоятелни, да се чувстват свободни да покажат емоциите си, да бъдат по-добри един към друг и отговорни към света около тях.

Програмата, която сме подготвили за малките пчелички  обхваща следните модули:

 1. Практичен свят – 2 занимания
  Упражнения от реалния живот Детето се упражнява в добре познати от живота дейности, като почистване, преливане, подготовка на храна и други. Задачата на тези дейности с реални предмети е, детето да изгради независимост и сигурност, а също така да се развият координация, концентрация, търпение, благоприличие, учтивост и грижа на индивида към средата около него.
 2. Сетивен свят – 2 занимания
  Упражнения за развитие на сетивата. Те насърчават детето да разбира околния свят посредством сетивата си. Всеки един от дидактичните материали е израз на една категория като цвят, тегло, форма, размер, текстура, звук, мирис, вкус и т.н., което улеснява детето да запечатва събитията с ясно разбиране за тях и придава смисъл и ред на обучението на детето. Всеки материал дава възможност на детето само да открива и коригира грешките си.
 3. Математика – 2 занимания
  Въвеждането на детето в математиката става както при другите сфери от просто към сложно и от конкретно към абстрактно. Работейки със специалните за това материали, детето първо работи с конкретни количества които съчетават с абстрактни символи. Различните операции са представени по прост и забавен начин. При работата с конкретните материали се поставя солидна основа за по-нататъшна работа с алгебра и геометрия.
 4. Език – 2 занимания
  В метода на Монтесори има много дейности, целящи естествения прогрес на детето към уменията да чете и пише. Детето се учи да контролира движенията на китката и да подобрява щипковото захващане, необходими при писане. Всяко дете индивидуално напредва към четенето. Децата обучавани по програмата на Монтесори усвояват различни части на речта и граматиката като участват в забавни игри с учителите и другите деца.
 5. Природа и Космос – 2 занимания
  В Монтесори средата детето има допир с различни предмети от тази сфера: география, история, биология, други науки музика и изкуство. Това му дава възможност да допълни представите и разбирането на обкръжаващия го свят. Запознаването му с различни култури и начини на живот води до повдигане на интелекта и морала му. Дейностите в тази сфера също така имат цел детето да разбере ролята си на този свят и по-точно, че то като индивид е много важна частица от цялата система.
 6. Арт занимание – 1 занимание
  Арт Креативното мислене е подкрепено винаги в Монтесори средата. Детето има възможност да изрази себе си, да покаже или сътвори емоция чрез рисунка, апликация или творба, която най-много отговаря на емоционалното, физическото или менталното му състояние.
 7. Музикално занимание – 1 занимание
  Детето има възможност да участва в звуковата динамика на Света около него и да го разучава винаги когато има желание за това, посредством специфични материали, изолиращи звуците или игри и песни.

Известни Монтесори възпитаници са: принцовете на Уелс – Уилиям и Хари, Бил и Хилъри Клинтън, Джими Уелс (създателят на Уикипедия), Хелън Хънт, Джордж Клуни, Майкъл Дъглас, Габриел Гарсия Маркес и много други.

Поддръжници на Монтесори подхода в обучението са Далай Лама, Махатма Ганди, Хенри Форд, Жан Пиаже, Томас Едисън, Александър Бел и други.

Вярваме, че във всяко малко дете се крие една голяма личност, жадна за свобода и подкрепа!


Честота на посещенията: всеки четвъртък от 18:00 -19:00 ч.

Крайна цена:  15 лв. на посещение (включва всички материали)
Начин на плащане: на място

За записване: https://goo.gl/wEKnkM

При въпроси: Катерина Бояджиева – Мениджър „Детски формати“ – тел: 0877056545, e-mail: katerina.boiadjieva@limacon.bg