Блог

7 начина да стимулирате креативността на вашето дете

blog_post_picture

През последните години наблюдаваме как творческите активности, които стимулират креативност при децата са приоритет в училищните образователните програми на много държави. Значението на креативността при хората не се подлага под съмнение, а ползите за обществото и за конкретния индивид са много – самоизява, изграждане на самочувствие, повишаване на адаптивността наред с психотерапевтичната функция и др.

Смята се, че училището и семейната среда носят значителна част от вината за намаляването на креативността при подрастващите поради факта, че предоставят само готови “модели”, върху които децата да разсъждават и много по-малко стимулират проактивното мислене или така нареченото “мислене извън кутията”.

Ето защо решихме да ви споделим 7 интересни начина да стимулирате и развиете творческите заложби у детето си:

 1. Помогнете му да сътвори свой собствен супер-герой

Всяко дете мечтае да притежава супер сили. Затова предизвиквайте Вашето дете да измисли свой собствен супергерой. Попитайте детето си какви точно супер-сили иска да има и защо. После помислете заедно с него за името на супер героя и как той може да изглежда. И накрая – нарисувайте му негово собствено лого и дори му направете собствен костюм. Това е супер идея, особено в навечерието на Хелоуин.

 1. Пренесете Холивуд във Вашия хол

Няма дете, което да не обича да се превръща в любимите си анимационни или телевизионни герои. Сътворете сценарий за нов филм или пък да изиграете сценка от любимо анимационно приключение заедно с Вашето дете. Мобилният Ви телефон днес е прекрасно средство за заснемане на качествени кадри. Това остава за спомен, а при повече желание може да се позаиграете с елементарни програми за създаване на видеа и да сложите заглавна страница и надписи след края на филма с имената на всичка участници.

 1. Рисунка „Когато порасна“

Седнете заедно с детето си и го предизвикайте да нарисува себе си след години, когато е голям. Помечтайте заедно за професиите, които може да има след двадесет години. Поговорете с него защо иска да бъде точно такъв. Разкажете му повече за света и го оставете да нарисува своята „Когато порасна“ рисунка. После и вие може да му споделите какви сте искали да станете като пораснете.

 1. Негово собствено хвърчило

Вместо просто да му купите хвърчило, направете го заедно с него. Правенето на хвърчило е сравнително лесна работа и децата могат да научат много за сръчността и творчеството от това. И си представете само каква би била радостта на детето Ви да пусне първото си собственоръчно направено хвърчило. Сигурни сме, че и Вие ще се зарадвате да се върнете в детството. А ако тогава не сте имали щастието да имате хвърчило, сега е момента да промените това. Ето и едно полезно видео как бързо и лесно да си направите хвърчило.

 1. Детето Ви обича да готви и цапа!

Няма дете, което не обича да готви въображаеми манджи и да дрънчи с тенджерите в къщи. Представете си какво удоволствие и радост ще бъде за Вашето дете ако го включите в приключението да направите заедно баница, пита или вкусна супа. Възложете му задачи по миене на зеленчуците и овкусяване на гозбите. Оставете го да предложи различни форми на мекиците или питката. Оставете го да се изцапа с брашно. Детето Ви ще се почувства свободно. Ако все пак нямате толкова време за готвене, запишете го на работилници, които чрез готвенето възпитават децата в екипност, развиват креативността и дисциплината.

halloween-%d0%b2-%d0%bb%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%b8%d1%8f_website_title-1

 1. Музикален концерт у дома

Помните ли как сте вдигали врява в квартала, удряйки с вилици по две тенджери? Или пък сте пяли любимата си песен, хванали дезедоранта на мама като микрофон? Нищо не развива повече креативността у децата, както пеенето и танците. Насърчете детето Ви да организира домашен концерт пред Вас и Ваши познати, на който то да изпълни любимите си песни. А защо да не се включите и Вие? Дори да не сте много музикални, осмелете се и попейте и потанцувайте с детето си. Ако пък и вие като малки сте мечтали за голямата сцена, може заедно да измислите ваша тайна песен или пък оригинален, семеен танц.

 1. И финално – поощрявайте ги за усилията, не за резултатите

Много е важно да показвате на детето си, че оценявате усилията му, каквото и да прави то. Не винаги крайният резултат ще бъде перфектен според него или според вас, но най-важното е то да не спира да опитва и да генерира увереност в себе си. Дори да не е нарисувало най-красивата къща, похвалете го за цветовете, които е избрало. Ако пък не е запомнило думите на песничката добре, кажете му колко ясно и отчетливо е пяло или колко артистично се е представило. Само така детето ви ще разбере, че крайният резултат не винаги е най-важен, особено когато се учиш на нещо ново.

Вдъхновени от гореспоменатите похвати за развитие на креативност у децата, ние от Limacon – център за развитие на социален капитал избрахме да създадем страната Лимакония.

“Три дни в Лимакония” е творчески и образователен формат за деца от 1-ви до 4-ти клас, в който съчетаваме различни творчески подходи, чрез които развиваме у децата важни качества като:

 • способност за работа в екип
 • толерантност
 • любов към здравословен начин на живот
 • самочувствие и увереност в собствените способности

Трите модула, чрез които развиваме личните качества на децата, са:

 • Кулинарни занимания за месене на хляб в екип
 • Творческа работилница с разнообразни художествени материали за изработване на тематични предмети или рисунки, свързани с културите по света
 • Музикална работилница, в която децата заедно създават текст и пишат музика на авторска песен по предварително зададена тема.

Лимакония е едно специално създадено за децата място, което да стимулира израстването на уверени, споделящи и мотивирани личности!

Лимаконците са творци, мечтатели и герои!

halloween-%d0%b2-%d0%bb%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%b8%d1%8f_website1