Блог

2017 – Годината на социалния капитал

People Diversity Success Celebration Happiness Community Crowd C

Имаме ли усещането, че живеем в стихийни времена? Сякаш всичко се случва не на порции, а събитията ни се стоварват с шепи върху нас и колкото и да не ни се иска, ние се задъхваме в усилията си да сме в крак с времето.

Идва революционна епоха. Задават се години, в които човечеството или ще прекрачи успешно разделителните линии сред цивилизациите и ще заживее в по-осмислена заедност, или просто ще продължи по пътя си на отчуждение и индивидуално спасяване. Новите технологии ни дават, но и ни взимат много. Скоро може да имаме достъпна и свободна енергия и безплатен интернет. Но вкопчването в устройствата за мнозина е откъсване от физическата свързаност. Ние днес често по-лесно комуникираме с хора през телефоните си, отколкото с тези, с които стоим на една маса. Станахме „писатели“  във време, в което има нужда от оратори.

Ето защо ние в Limacon вярваме, че мисията за физическата свързаност като основна рецепта за общностен успех, е тази кауза на 2017-та година, около която е наложително да се обединим. В България днес имаме крещяща нужда от смислена, разумна и базирана на взаимно уважение комуникация по между ни. И не говорим за онази с харесванията и коментарите. Говорим за събирането. Говорим за срещите на хората. Говорим за общностен социален капитал. Този капитал, който ще ни изкачи на следващото ниво в демократичното и икономическо развитие. Ниво, на което след 27 години на отрицание към собствената ни отговорност, е време да преминем.

За това ще се стараем и през новата година да предлагаме поле точно за тези срещи на смислен диалог и човещина. Ще се стремим да организираме и домакинстваме формати, които ще бъдат полезни за всеки в неговата професионална среда, но и ще дават нужния импулс за споделяне на идеи и раждане на нови проекти и приятелства.

През изминалата година Limacon беше домакин и организатор на над 40 събития в рамките на 4 месеца.  Сега амбициите ни са да ви предложим още повече интересни теми и обучения.

Ще продължим да закусваме заедно в „Закуси с мен“, като първата ни среща ще е на 13.01., а наш гост ще е Георги Стоев от Industry Watch, с когото ще си говорим за бума на инвестиции и нови възможности за професионална реализация в Пловдив и региона.

Стартираме и нов формат, насочен към любителите на книги с предприемаческа тематика – „Книги в разговор“ ще ни събира всеки месец, като заедно ще дискутираме предварително избрана книга и нейната тема на по чаша хубаво вино. Започваме на 24.01.

Заедно с приятелите ни от BizLabs ще стартираме за първи път в България световния формат „Ignite Talks“,  в който неопитни презентатори ще имат на разположение 5мин., за да преборят страха си от публика и публично говорене.

Обръщаме се към всички вас, нашите скъпи социални капиталисти – не спирайте да манифестирате важността от социалния капитал сред близки и приятели! Не спирайте да се усмихвате на живота, осъзнали колко е важно да развиваш средата около теб с действията си и да свързваш хората!

Бъдете непреклонни и последователни в общата ни мисия! Нека заедно направим 2017-та Годината на социалния капитал!

Живейте мечтите си.
Подобрявайте себе си.
И свързвайте идеите си.

От екипа на Limacon